
Kardiolozi savetuju: Ovih 5 namirnica treba da izbacite iz ishrane
Kardiolozi u svojoj ishrani izbegavaju hranu i pića koja obiluju šećerom, nezdravim masnoćama, solju i konzervansima, jer ona negativno utiče na srce i kardiovaskularni sistem.

Foto: Guliver/Thinkstock
Kardiolozi su među najosveštenijim ljudima kada je u pitanju hrana koja može pozitivno ili negativno uticati na zdravlje srca i celokupnog organizma. Upravo zato dobro je preuzeti koji savet s njihovog jelovnika i slediti njihove prehrambene preporuke.
Pročitajte i… 10 namirnica koje štite srce od bolesti
1. Crveno meso
„Obično izbegavam crveno meso koliko god je to moguće, jer je meso u na primer hamburgerima vrlo posoljeno. Na Zapadu smo trenirani da jedemo hranu koja povećava rizik od srčanih udara, gojaznosti i dijabetesa. Važno je naći zdravu ravnotežu u hrani, a ja zato izbegavam crveno meso,“ kaže dr Ronald J. Šib, kardiolog iz Pritikin Longevity Centera.
„Izbegavam debele i masne odreske crvenog mesa, a ako jedete ovu hranu, poželjno je odstraniti ekstra masnoće,“ predlaže dr Robert Kloner iz Kardiovaskularnog instituta, pri Huntington Medical Research institutu.
Koje još namirnice kardiolozi obavezno izbegavaju, kao i zbog čega, pročitajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock
2. Procesuirani suhomesnati proizvodi
„Definitivno se držim podalje od procesuiranih mesnatih proizvoda poput slanine, hot-dogova i drugih proizvoda koji imaju velike količine soli i konzervansa,“ kaže dr. Dženifer Hajte, profesorka medicine na univerzitetu Kolumbija u Njujorku.
Pročitajte i… Prirodni lek ruske doktorke koji štiti od raka i jača srce
S njom se slaže i dr Nica Goldberg, direktorka ženskog zdravstvenog centra Džoan H. Tiš, koja smatra lošima i ćureće salame iz istog razloga. „Ako želite da jedete sendvič s ćuretinom, ispecite komad ćuretine i stavite ga između dve kriške hleba“, kaže Nica.

Foto: Guliver/Thinkstock
3. Slatka peciva i kolači od lisnatog testa
„Ova vrsta proizvoda sadrži mnogo šećera i hidrogenizovanih masti, a nema gotovo nikakvu hranjivu vrednost. Slatka peciva i kolači od lisnatog testa povećavaju nivo lošeg holesterola. Šećer može poremetiti rad jetre, izazvati inzulinsku rezistenciju i metaboličke poremećaje poput dijabetesa tipa 2. Da li je pecivo iz pekare vredno rizika?“ pita se dr Adam Splaver.
Pročitajte i… Najbolje namirnice za borbu protiv dijabetesa

Foto: Guliver/Thinkstock
4. Hrana koja sadrži previše mlečnih masti
„Pokušavam da izbegavam tešku hranu s mnogo zasićenih masti, mleka, pavlake ili sladolede s velikom količinom masti,“ kaže dr Robert Kloner.
Pročitajte i… Koje namirnice sadrže zdrave, a koje nezdrave masti
„Izbegavam kremastu hranu s dodatkom maslaca, i bez obzira koliko ga volim, držim se podalje od sira,“ dodao je dr Ronald J. Šib.

Foto: Guliver/Thinkstock
5. Gazirana pića
„Ispijanje gaziranih pića može imati ozbiljne posledice na organizam. Takva pića povećavaju rast insulina, što dovodi do povećavanja težine i može izazvati razne metaboličke poremećaje. Uz šećer, ovakva pića sadrže i fosfornu kiselinu koja podstiče osteoporozu. Ništa bolje nisu ni dijetalna gazirana pića, a nedavne studije potvrdile su da i ona mogu izazvati gojenje,“ rekao je kardiolog Adam Splaver za „Thrillist Health“.
Pročitajte i… Lešnik štiti srce i kožu, reguliše probavu i otklanja bolove + lekoviti recepti