Osvežavajući desert: Mus od jagode

by | jun 9, 2016
Foto: Bakina Kujna

Foto: Bakina Kujna

Sastojci:
Za žuti fil:
– 2 žumanceta
– 3 kašike šećera
– 50 g bele čokolade
– 1 vanil-šećer
– 1,5 dl slatke pavalke
– 5 g želatina
Za fil od jagode:
– 250 g jagoda
– 4 kašike šećera
– 5 g želatina
– 1,5 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
– 150 g jagoda
– 3 kašike šećera
– 5 g želatina

Priprema:
Žuti fil:
1. U posudi sjediniti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom, pa kuvati na pari uz neprekidno mešanje dok se smesa ne zgusne. Dodati izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
2. U ohlađenu smesu od žumanaca i čokolade dodati šlag od slatke pavlake i polako rpomešati.
3. Želatin preliti s dve kašike hladne vode, promešati i odmah dodati u fil, te dobro izmešati varjačom.
Fil od jagoda:
1. Jagode izmiksati u blenderu, sjedintii ih sa šećerom i kratko prokuvati da 1/3 tečnosti uvri.
2. Želatin preliti s dve kašike hladne vode i promešati da nabubri pa dodati u toplu smesu od jagoda.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, te dodati u ohlađeni fil od jagoda i promešati.
Finalni postupak:
1. U staklene čaše najpšre naneti fil od jagoda pa preko njega sipati žuti fil.
2. Preostale jagode za dekoraciju izmiksati i prokuvati sa šećerom. Dodati u njega nabubreo želatin i ostaviti da se prohladi.
3. Prohlađenu smesu razliti preko žutog fila i ostaviti da se stegne.

Tagovi: