Sicilija: Jedno od najvećih ostrva Mediterana sa puno iznenađenja

by | jun 17, 2016

Ukoliko poželite da posetite Siciliju, jedno od najvećih ostrva Mediterana, očekujte puno iznenađenja. Kombinacija klimatskih uticaja, konfiguracija obale i srdačnost oko pet miliona stanovnika oseća se na svakom koraku. Uticaj grčke, rimske arapske arhitekture i umetnosti na Siciliji je nezaobilazan, što svakog turistu vraća u doba kada je polovinom VIII veka p.n.e. ovo ostrvo bilo deo grupe bogatih grčkih gradova na jugu Italije. Dok budete istraživali Siciliju, zadiviće vas grčki hramovi, pozorišta i vajarska ostvarenja uklopljena u jedinstveno prirodno okruženje.

sicily 2

Skrivene divlje plaže , sunčano vreme tokom gotovo čitave godine i živa atmosfera na ulicama sicilijanskih gradova oduševiće svakog posetioca. Poseban je osećaj šetati ulicama prestonice Palerma ili antičkim stazama Agriđenta, pokloniti se Arhimedovoj seni u Sirakuzi ili istraživati padine vulkana Etna.

Posle dinamičnog dana, ne zaboravite autentične sicilijanske restorane – taverne, klubove i barove. Poneki zalogaj tipičnih lokalnih specijaliteta poput paste sa sardinama i kroketa od riže ili parmidjana, uz gutljaj veoma kvalitetnih domacih vina, doprineće potpunijem shvatanju ostrvske gastronomije. Jednostavno, na Siciliji se uživa svim čulima.

levanzo-island-sicily-italy

Članak se nastavlja posle reklama

GASTRONOMIJA

Sicilija je poznata po svom bogatsvu i šarenolikosti gastronomskih proizvoda i kulinarskih specijaliteta. Recepti potiču iz davnina i većina je karakteristična za osvajače koji su dominirali ostrvom. Ono što se odmah primećuje je da mnoga pripremljena slana jela imaju slatko-slano-kiseli ukus. Svakako ne treba propustiti : kanolo kolače (rolnice sa belim kremom), kasata torta, mlečni sladoled, granita (sicilijanski sladoled), pasta sa sardama, pasta norma, pasta sa morskim ježevima, pasta sa sipinim mastilom, arancine, slana salata kaponata, sicilijanska kobasica, ražnjić od rolovanog telećeg mesa, kao i sve vrste ribe i morskih plodova koje se love u morima koje zapljuskuju obale (crvena tuna, sabljarka, lignje, hobotnica, sipa, list, branzin, orada, zubatac, papalina, sarde, ancuvi) . Od mlečnih proizvoda veliki specijalit je ricota -beli mladi sir i kačkavalji provola, primosale, caciocavallo, pecorino.

sicily-beaches-italy.jpg.rend.tccom.1280.960

Članak se nastavlja posle reklama

Sicilija zahvaljujući svojoj klimi i zemljištu ima jako kvalitetna vina. Vinovu lozu su doneli Feničani kada su osnivali svoje gradove u 8 v. p. n .e., medjutim, skorija proučavanja vegetacije na obroncima Etne, potvrdjuju postojanje divlje vinove loze još od Kenozoika. Kasnije grci, a za njima i rimljani su usavršili gajenje vinove loze na ostrvu.Najpoznatije crno vino je Nero D’Avola, visoki kvalitet imaju i Merlot, Syrah, Od belih vina: Bianco d’ Alcamo, Catarratto, Inzolia, Grillo, Chardonne. Slatka vina su karakteristična za zapadnu sicilijansku obalu i ostrva, najpoznatije je čuveno Marsala vino, isto tako Malvasia, Passito i Moscato sa ostrva Pantelleria, Zibibbo.

1607179-1920x1080-id538860sw1920w1920h1080-Messina-Taormina-Sicily-Italy isola-bella-sicily levanzo-island-sicily-italy

Članak se nastavlja posle reklama

Ako se odlučite za letovanje na Siciliji, uživaćete u mnoštvu prelepih plaža koje su većinom peskovite i svakako lepo uredjene, a od kojih su neke duge kilometrima sa prelepim pogledima. Mnoge poseduju i spasilačke ekipe, kako bi vaše letovanje prošlo bezbedno, a verovatno najlepše plaže na Siciliji su: San Vito La Kapo, Lido di Mortelle, Porto Empedokle, Čefalo (Cefalu), Lido Mazzar i mnoge druge koje možete naći po manjim mestima na obali Sicilije.

Ponte Travel
tel: +381 11 785 8585
www.ponte.rs

Tagovi: