Jod: Blagotvoran element za ljudsko zdravlje

by | jun 28, 2016

Moderno doba nam je donelo veliki broj promena, kako pozitivnih tako i negativnih. Uznapredovala tehnologija olakšava našu svakodnevicu, povećava profit, ali svaka promena ima i svojih negativnih strana. Na žalost, većina njih se odnosi na ljudsko zdravlje. Povećana pojava ozbiljnih bolesti kao što je rak, razni poremećaji kao i pojava novih bolesti za koje se traži lek, predstavljaju ogledalo savremenog života. Kako se odbraniti i sačuvati od štetnih uticaja koji utiču na naše zdravlje?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kao prvi preduslov dobrog zdravlja, naglašava se pravilna ishrana.

U biranju namirnica vrlo je važno naglasiti da posebnu pažnju treba obratiti na zastupljenost minerala, pošto ljudski organizam minerale ne može sam proizvoditi. Minerali su hemijski elementi s važnim gradivnim i regulacijskim funkcijama. Osim toga, deluju kao aktivatori ili sastojci enzima, hormona i crvenih krvnih zrnca a važni su i za funkciju nervnog sistema. Malo je onih koji znaju da posebno mesto u važnosti minerala zauzima jod.

„Jod je sastavni deo hormona štitaste žlezde koji su neophodni za život, jer regulišu fizički, mentalni i polni rast i razvoj a neophodni su za prilagodjavanje na stres“, ističe Dr Slavica Dautović, pedijatar-endokrinolog. Pored pomenutih funkcija joda u našem organizmu, važno je pomenuti i to da ovaj element u tragovima ima veliku važnost u stvaranju nervnih struktura i inteligencije. Nedostatak joda može ozbiljno da ošteti zdravlje u svakom životnom dobu. Zavisno od razvojnog perioda, vremena trajanja i veličine nedostatka joda ispoljavaju se bolesti jodnog deficita. Najteže posledice su moždana oštećenja, posebno ako jod nedostaje u ranim fazama neuralnog razvoja. Zato bi buduće mame trebale obratiti pažnju na pravilan unos joda u svoj organizam.

Članak se nastavlja posle reklama

Ljudski organizam jod dobija iz hrane koju unosimo.

Apsorpcija joda se odvija u tankom crevu i zavisi od hrane koju jedemo. Tako, na primer, kupus, karfiol i kelj ometaju njegovu apsorpciju, zato je važno obratiti pažnju i na izbor namirnica koje unosimo.

Jod se nalazi u mleku, jajima, raznom povrću a najviše je zastupljen u morskoj hrani.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: