Skriveni saveznici dobrog zdravlja

by | decembar 5, 2011

Uz ulje origana, ekstrakt maslinovog lista, beli luk i zeleni čaj ne moramo da brinemo da će nos početi da curi ili da će grlo da nas zaboli. Zahvaljujući snažnim materijama koje mikroorganizmi ne podnose, te namirnice nalaze se na vrhu liste najjačih „prirodnih antibiotika“.

Na pragu zime kada virusi i bakterije vrebaju sa svih strana organizmu je preko potrebna pomoć.

Najdelotvorniji saveznici protiv mnogih opakih bolesti kriju se u frižideru i kuhinji! Umesto da čekamo pomoć agresivnih lekova kada bolest nastupi, savet je stručnjaka – bolje je konstantno jačati organizam i tamaniti bacile „prirodnim antibioticima“.

Stalna ispitivanja sve više pokazuju da je kralj među takvim namirnicama ulje origana. U tri istraživanja koja je sproveo doktor Pol Belajk potvrđeno je da ulje origana ubija 92 odsto bakterija poput stafilokoka i čak 96 odsto pneumokoka.

Članak se nastavlja posle reklama

Redovnom upotrebom ulja dobijenog iz začinske trave koja se najviše pominje kao sastojak pice i drugih specijaliteta italijanske kuhinje, može se sprečiti nalet mikroorganizama koji izazivaju crevne infekcije, trovanja hranom, ozbiljna zapaljenja grla, šarlah, reumatsku groznicu, sindrom toksičnog šoka, ciste, pa i meningitis.

Treba biti veoma pažljiv pri kupovini, jer neki proizvođači zbog interesantnije arome prave mešavinu ulja koristeći majoran, a ne isključivo origano.

Ekstrakt maslinovog lista, takođe, spada među najbolje prirodne antibiotske agense, naročito kada je reč o mikrobima kojima se poreklo ne poznaje dovoljno. Istrživači Odeljenja za biomedicinu Univerziteta CHA (CHA) u Koreji otkrili su da je ekstrakt maslinovog lista izuzetno blagotvoran u borbi protiv bakterija i mikroba.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, list masline pokazao se kao veoma efikasan u sprečavanju nastanka slobodnih radikala, koji uzrokuju pojavu mnogih bolesti, naročito raka, a delotvoran je i u borbi protiv starenja.

Već proslavljeno sredstvo protiv gljivica i bakterija je beli luk koji je odličan dodatak ishrani, naročito u zimskom periodu.

Članak se nastavlja posle reklama

Luk često optužen kao izazivač neprijatnih mirisa sadrži kalijum i germanijum, elemente koji su posebno važni za zdravlje, ali takođe sadrži i sumporna jedinjenja, posebno alicin. Reč je o izuzetno važnim fitohemikalijama koje jačaju imunitet i deluju kao prirodni antibiotici.

Dakle, vreme je da u supu, čorbu, meso ili salatu ubacite beli luk.

Takođe, savet je stručnjaka, zaboravite beli luk u prahu, jer je njegovo blagotvorno dejstvo u tom obliku potpuno nestalo.

Jedan od najvažnijih sastojaka zelenog čaja je epigalokatehin galat (EGCG) koji se pokazao kao veoma delotvoran u borbi protiv nekih sojeva oralnih bakterija. Osim toga, taj sastojak toplog napitka odličan je antioksidans, suzbija slobodne radikale, napada višak masti u krvi, a primenu ima i u terapijama prepisanim osobama sa HIV-om i nekih vrsta raka.

Članak se nastavlja posle reklama

Jedna šolja zelenog čaja dnevno preporučljiva je svima koji vode računa o zdravlju i vitalnosti, naročito u hladnom periodu i sezoni prehlade i gripa.

Tagovi: