Sve smo pogrešno shvatili? Stručnjaci kažu da uz voće nikada nećemo postići idealnu liniju

by | avgust 22, 2016

Poznato nam je da je voće dobro za nas i naš organizam – ima nizak nivo kalorija, puno je esencijalnih vitamina i mikroelemenata i može se uvrstiti u uravnoteženu i zdravu ishranu.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Međutim, to je zabluda.

Ljudi uglavnom prave greške kada je konzumiranje voća u pitanju. Unošenje previše voća u pogrešno vreme može dovesti do naprasnog stvaranja naslaga, kažu stručnjaci.

Kalum Meli, lični trener, objasnio je za Dejli mejl kako se i kada unose ugljeni hidrati.

Članak se nastavlja posle reklama

– Stvar koju ljudi zaboravljaju kada je u pitanju hrana uopšte, pa i voće, jeste da je hrana gorivo i da bi trebalo da je unosimo samo onda kada je potrebno da podstaknemo dnevne potrebe za energijom, a posebno kada je u pitanju unos ugljenih hidrata – rekao je on.

Poznato je da su ugljeni hidrati važan izvor energije, da su važni za funkscionisanje mozga i mišića, pa bi zato trebalo da ih unosimo u tačno odrđeno vreme, u zavisnosti od potreba organizma za energijom.

Uobičajena zabluda, kako kaže Kalum, jeste da je voće najbolje konzumirati nakon fizičkih aktivnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Da li ste već čuli za čaj od semenki lubenice? Može da učini čudo za vaš stomak!

Članak se nastavlja posle reklama

Na sledećoj strani pročitajte kada bi zapravo trebalo da jedemo voće…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ono što ljude najviše zanima je kada je najbolje jesti voće i kada ono ima najbolji učinak za naš organizam?

Najbolje vreme za voće je ujutru, 15 minuta pre treninga ili, ukoliko ne trenirate, voće jedite pola sata pre ručka jer je tada telo spremno da iskoristi svu raspoloživu energiju – objasnio je trener.

Članak se nastavlja posle reklama

Osim toga što bi trebalo da se vodi računa o unošenju hrane u organizam, veoma je važna i fizička aktivnost, na koju trener Meli posebno stavlja akcenat.

„Praktično, ne postoji ograničenje za to koliko kalorija telo može da skladišti, pa zbog toga imamo tako veliku krizu gojaznosti u modernom društvu. Najvažnije je da zapamtite: hrana je gorivo, tačnije energija i samo treba unositi onoliko koliko je potrebno da se ta energija oslobađa.“

Pročitajte i… Obratite pažnju na jestivo ulje: Ovo su pokazatelji da postaje toksično i da je vreme da ga se rešite!

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: