Lista namirnica zdravih za srce

by | decembar 8, 2011

Povećana sklonost ka bolestima srca i krvnih sudova postaće prošlost ako na svom svakodnevnom meniju obezbedimo pozicije za jabuke, bademe, orahe, borovnice, grožđe, smokve i crnu čokoladu.

Uprkos tome što genetika ima ključnu ulogu u našem postojanju, izbor životnog stila i navika, poput hrane koju biramo da jedemo ili koliko smo aktivni, još više su presudni kada je reč o zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Nekada je teško biti pažljiv, jer je aromatičnih iskušenja mnogo. Ali ne očajavajte, nutricionisti imaju dobre vesti.

Materije kojih u izobilju ima u nekim veoma ukusnim namirnicama pravi su superheroji u borbi protiv bolesti srca.

Članak se nastavlja posle reklama

Povećana sklonost ka kardiovaskularnim zdravstvenim problemima postaće prošlost ako na svom svakodnevnom meniju obezbedimo pozicije za jabuke, bademe, orahe, borovnice, grožđe, smokve i crnu čokoladu.

Budući da ništa od navedenog nije preterano teško spakovati u kutijicu za ručak, ni pretrpani raspored niti gužva na poslu ne mogu nas sprečiti da svakog dana uradimo nešto dobro za srce.

Iako je jabuka odličan čistač organizma i obiluje vitaminima, vlaknima i drugim korisnim materijama, nedovoljno pažnje joj se posvećuje. Dostupna je tokom cele godine i to je čini manje interesantnom u odnosu na voće kojeg se uželimo.

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, antioksidansi iz jabuka odlični su saveznici organizma u borbi protiv ateroskleroze, dok pektini spuštaju nivo lošeg holesterola, a blago antizapaljensko dejstvo pomaže održavanje dobrog stanja celokupnog vaskularnog sistema.

Članak se nastavlja posle reklama

Najnovija istraživanja potvrdila su da postoji veza između redovnog konzumiranja badema i čak 37 odsto manjom sklonošću ka koronarnoj arterijskoj bolesti, to jest grupi oboljenja koja se javljaju usled smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije. U prevodu, brzo u prodavnici potražite sirove bademe.

Čitava paleta antioksidanata nalazi se u malim plavičastim bobicama – borovnicama. Mangan i vitamini C i E iz tog voća obezbeđuju zaštitu na ćelijskom nivou, a kombinacija važnih fitonutrijenata ne dozvoljava da se naslage zalepe za zidove krvnih sudova.

Gotovo sve antioksidantne sposobnosti borovnice ostaju netaknute i posle zamrzavanja, ali je najbolje jesti ih u svežem stanju.

Crna čokolada zahvaljujući vrsti flavonoida može oštro da se suprotstavi već pomenutim naslagama u krvnim sudovima. Na taj način se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Ipak, savetuju stručnjaci, radi svake sigurnosti ne preterujte kada je o količini reč – na koliko kockica čokolade sa minimum 70 odsto kakaoa sasvim je dovoljno.

Članak se nastavlja posle reklama

Regulisan krvni pritisak i nivo LDL holesterola samo su neke od supermoći koje grožđe ima zahvaljujući vitaminu B6 i drugim fantastičnim sastojcima.

Na toj listi fantastičnih namirnica našla se i smokva. Njen adut je kalijum koji je u suprotstavljanju organizma uzrocima hipertenzije, moždanog i srčanog udara bezmalo nezamenljiv.

Tagovi: