Lista namirnica zdravih za srce
Povećana sklonost ka bolestima srca i krvnih sudova postaće prošlost ako na svom svakodnevnom meniju obezbedimo pozicije za jabuke, bademe, orahe, borovnice, grožđe, smokve i crnu čokoladu.
Uprkos tome što genetika ima ključnu ulogu u našem postojanju, izbor životnog stila i navika, poput hrane koju biramo da jedemo ili koliko smo aktivni, još više su presudni kada je reč o zdravlju kardiovaskularnog sistema.
Nekada je teško biti pažljiv, jer je aromatičnih iskušenja mnogo. Ali ne očajavajte, nutricionisti imaju dobre vesti.
Materije kojih u izobilju ima u nekim veoma ukusnim namirnicama pravi su superheroji u borbi protiv bolesti srca.
Povećana sklonost ka kardiovaskularnim zdravstvenim problemima postaće prošlost ako na svom svakodnevnom meniju obezbedimo pozicije za jabuke, bademe, orahe, borovnice, grožđe, smokve i crnu čokoladu.
Budući da ništa od navedenog nije preterano teško spakovati u kutijicu za ručak, ni pretrpani raspored niti gužva na poslu ne mogu nas sprečiti da svakog dana uradimo nešto dobro za srce.
Iako je jabuka odličan čistač organizma i obiluje vitaminima, vlaknima i drugim korisnim materijama, nedovoljno pažnje joj se posvećuje. Dostupna je tokom cele godine i to je čini manje interesantnom u odnosu na voće kojeg se uželimo.
Međutim, antioksidansi iz jabuka odlični su saveznici organizma u borbi protiv ateroskleroze, dok pektini spuštaju nivo lošeg holesterola, a blago antizapaljensko dejstvo pomaže održavanje dobrog stanja celokupnog vaskularnog sistema.
Najnovija istraživanja potvrdila su da postoji veza između redovnog konzumiranja badema i čak 37 odsto manjom sklonošću ka koronarnoj arterijskoj bolesti, to jest grupi oboljenja koja se javljaju usled smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije. U prevodu, brzo u prodavnici potražite sirove bademe.
Čitava paleta antioksidanata nalazi se u malim plavičastim bobicama – borovnicama. Mangan i vitamini C i E iz tog voća obezbeđuju zaštitu na ćelijskom nivou, a kombinacija važnih fitonutrijenata ne dozvoljava da se naslage zalepe za zidove krvnih sudova.
Gotovo sve antioksidantne sposobnosti borovnice ostaju netaknute i posle zamrzavanja, ali je najbolje jesti ih u svežem stanju.
Crna čokolada zahvaljujući vrsti flavonoida može oštro da se suprotstavi već pomenutim naslagama u krvnim sudovima. Na taj način se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Ipak, savetuju stručnjaci, radi svake sigurnosti ne preterujte kada je o količini reč – na koliko kockica čokolade sa minimum 70 odsto kakaoa sasvim je dovoljno.
Regulisan krvni pritisak i nivo LDL holesterola samo su neke od supermoći koje grožđe ima zahvaljujući vitaminu B6 i drugim fantastičnim sastojcima.
Na toj listi fantastičnih namirnica našla se i smokva. Njen adut je kalijum koji je u suprotstavljanju organizma uzrocima hipertenzije, moždanog i srčanog udara bezmalo nezamenljiv.