Šta ako bismo vam rekli da možete napraviti savršenu čokoladu, bez šećera!
Upoznajte Jovanu, food i travel blogerku koja trenutno živi i radi u Barseloni. Njeni čarobni i vrlo zdravi recepti odvešće vas u nova prostranstva ukusa. Pridružite nam se u putovanju!
Life is short, eat the dessert first.“
„Život je kratak, prvo pojedi desert.“
Ernestine Ulmer
Koliki je procenat vas koji ne volite čokoladu? Mali, pretpostavljam. Kada bih govorila u ime svih žena ovog sveta iz svog ugla posmatranja, rekla bih da takve osobe ne postoje. Kako neko može da ne voli to savršenstvo koje nam je toliko puta skrenulo misli sa važnog ispita, otkaza na poslu ili neuzvraćene ljubavi?
Pročitajte i…Jovanin krem sir od indijskih oraha i bosiljka nećete moći da prestanete da jedete!
Ali, znam da ima dosta devojaka i žena koje jednostavno ne dele moju ljubav prema čokoladi i to je sasvim OK. Neke osobe jednostavno više uživaju u slanoj hrani a neke izbegavaju da uopšte kupe čokoladu zbog toliko puta spominjane griže savesti koja je medju nama ženama na vrlo visokom stupnju i ne da nam da uživamo u životu (čitajte slatkišima) onoliko koliko bismo želele. Iz ovog razloga, oduvek sam maštala o čokoladi koja će biti podjednako ukusna ali zdravija od klasične. Nakon što sam i sama ušla u svet zdrave ishrane, nekoliko verzija zdrave čokolade sam prilagodila svom ukusu i tako dobila recept za savršenu čokoladu.
Ono što će vas kod ovog recepta oduševiti je to što zahteva vrlo malo sastojaka i što je čokolada gotova za kratko vreme. Takodje je veoma ukusna i mala količina će vam biti sasvim dovoljna jer su svi sastojci prirodni i brzo zasite tako da nećete poželeti da pojedete celu čokoladu odjednom, što je sa mnom često bio slučaj.
Pročitajte i…Jovana nam je pokazala kako da napravimo NEPEČENU tortu od indijskih oraha. Oduševljeni smo!
S obzirom na to da kokosovo ulje na sobnoj temperaturi prelazi iz čvrstog u tečno stanje, imajte na umu da se ova čokolada jako brzo topi i da treba da stoji u frižideru ili zamrzivaču.
Sastojci:
• 1/2 šolje kokosovog ulja
• 1/2 šolje gorkog kakaa
• 1/4 šolje javorovog sirupa ili meda
• 1/4 šolje seckanih lešnika
• 1/4 šolje seckanih badema
• 1 supena kašika putera od lešnika (po želji)
Priprema:
1. U manjoj šerpi zagrejte kokosovo ulje na slaboj vatri.
2. Sklonite sa vatre, dodajte kakao i dobro promešajte kako biste razbili grudvice.
3. Dodajte javorov sirup i puter od lešnika i sve sjedinite.
4. Dodajte polovinu seckanih lešnika i badema.
5. Sipajte u pleh od silikona ili silikonske modlice za čokoladu ili mafine i pospite
preostalim lešnicima i bademima.
6. Stavite čokoladu u zamrzivač i sačekajte minimum 15 minuta pre sečenja.
Pratite Jovanu i na njenom blogu www.mysweetmundo.com