Šta da spremim, a da bude ukusno i da ne ostanem tri sata u kuhinji? Evo odgovora Lepog Brke…

by | februar 13, 2017

 

“Šta bismo danas mogli da spremimo” – pitali smo Nenada Gladića iliti Lepog Brku, urednika Kitchen TV-a, a on nam je predložio „rustične pogačice“. Svoj izbor je ovako obrazložio: “One su jedno od mojih omiljenih jela. Uvek u frizu imam pakovanje zamrznutog lisnatog testa, a ostalo je stvar mašte i mougćnosti. Iznenadni gosti nikad nisu imali primebe, bez obzira s kojim sam ih filom pravio, a bilo je i slanih i slatkih. S njima nema promašaja”.

Nenad Gladić – Lepi Brka

Recept za 10 komada

Potrebno je: 500 g lisnatog testa, 150 g paradajza, 150 g bebi mocarele, kašika kapra, jaje, po prstohvat origana i ruzmarina, biber po ukusu

Članak se nastavlja posle reklama

Potrbno je za bešamel sos: 2 kašike brašna, 2 dl mleka, 20 g maslaca, ½ kašičice muskatnog oraha, ½ kašičice soli

Priprema:
▪ Izrendati mocarelu. Oprani paradajz iseći na sitne kockice, dodati iseckani kapar i sjediniti.

Bešamel: U zagrejanu posudu staviti puter, pa kada se otopi dodati brašno. Malo ga propržiti, pa usuti mleko, a onda kuvati uz lagano mešanje, sve dok se ne izgubi ukus brašna. Posoliti i dodati malo muskatnog oraha (po ukusu).

Članak se nastavlja posle reklama

▪ Razvući lisnato testo oklagijom tako da debljina bude pola santimetra. Seći pogačice formom okruglog oblika, veličine po želji. Na sredinu pogačice staviti kašičicu bešamela, malo paradajza, kapra i rendane mocarele. Dodati malo bibera i začina, ivice premazati umućenim jajetom i poklopiti drugom pogačicom. Pritisnuti ivice da se dobro zalepe.

▪ Peći u rerni zagrejanoj na 190°C, 20-25 minuta.

Članak se nastavlja posle reklama

Arhiva Nenada Gladića

Saveti plus

▪ Umesto origana i ruzmarina može se koristi i kombinacija bosiljak – majčina dušica. Zanimljiv rezultat se dobija i kada se umesto muskatnog oraha u bešamel doda cimet.

▪ Sat vremena pre no što ćete upotrebiti lisnato testo, treba da ga izvadite iz zamrzivača, otvorite i prekrijete kuhinjskom krbom. Da bi se dobro rastezalo treba da bude potpuno otopljeno.

▪ Ako vam je kojim slučajem od nekog obroka ostalo bolonjeze sosa možete ga iskoristiti za fil za ove pogačice. Ukoliko želite posne pogačice možete ih filovati npr. prebrancem.

Članak se nastavlja posle reklama

▪ Kada se testo razvuče seče se sa modlom da bude što manje „viška“. Za razliku od običnog, lisnato testo se ne može premesiti, ali taj višak možete premazati umućenim jajetom i posuti npr. rendanim parmezanom, ispeći u rerni i poslužiti kao grickalice.

Pročitajte i… Kako nam je glumac Slobodan Stefanović skuvao savršenu indijsku piletinu 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: