Anticelulit dijeta + 2 top recepta

by| septembar 25, 2009


Osim što treba da se pridržavate opštih saveta o ishrani u borbi protiv
celulita
, unesite u svoj jelovnik i dva nova jela koja sadrže namirnice
– borce protiv celulita – i rezultati neće izostati!

Anticelulit recepti dijetaPAŽLJIVO BIRAJTE NAMIRNICE
Za prevenciju celulita, kao i za njegovu redukciju, važan je pravilan izbor namirnica. Američki dermatolog doktor Haurad Murad kaže da određene namirnice mogu da zaustave upalni proces vezivnog tkiva i da podstaknu produkciju kolagena.

Dakle, prema tvrdnji ovog stručnjaka, sve što treba da uradite – naravno uz redovnu fizičku aktivnost – da biste znatno ublažili izgled celulita jeste da…

… JEDETE VIŠE

Članak se nastavlja posle reklama
  • soje, karfiola, spanaća, pomorandže i paradajza. Ove namirnice sadrže lecitin koji zateže kožu.
  • ribu iz hladnih voda (divlji losos), jezgrasto voće (orah i badem) i maslinovo ulje. Ove namirnice su bogate esencijalnim masnim kiselinama koje omogućavaju obnavljanje tkiva.
  • piletinu, obrano mleko i jaja. Eksperti kažu da ove namirnice sadrže aminokiseline koje učestvuju u procesu stvaranja kolagena.
  • voće i povrće jarkih boja (borovnice, jagode, kajsije, šargarepa). Antioksidanti koji se nalaze u njihovom sastavu sprečavaju oštećenja tkiva.
  • brokoli, grašak i pasulj jer sadrže
    antiinflamatorne materije.

 

… JEDETE MANJE

  • puter, margarin i delimično hidrogenizovana biljna ulja (koja se nalaze u sastavu brze hrane i većine grickalica).
  • crveno meso i svinjetinu.
  • zrele tvrde sireve.
  • slatkiše.

Sve ove namirnice doprinose pojavi upale tkiva, zbog čega je celulit još vidljiviji. Naravno, ne zaboravite da pijete dosta tečnosti, pre svega vode, zbog optimalne funkcije bubrega, krvotoka, kože i drugih organa i sistema, kao i zbog bržeg oslobađanja toksina iz organizma. Idealna količina iznosi od 2 do 3 litre vode ili biljnog čaja svakog dana.

Članak se nastavlja posle reklama

MRŠAVICA VS DEBELJUCA
KO IMA IZRAŽENIJI CELULIT?

Odgovor je (možda) iznenađujuć. I mršavice imaju celulit!

S obzirom na činenicu da se celulit formira neposredno ispod kože – ne dublje od naslaga masnog tkiva – čak i mršave osobe mogu da „pate“ od „pomorandžine kore“. Ipak, na gojaznim ženama celulit je daleko izraženiji i uočljiviji. Redukcija telesne težine svakako će poboljšati izgled, ali neće potpuno eliminisati celulit. S druge strane, izbegavajte brze dijete i nagli gubitak kilograma jer i to može da bude uzrok nastanka celulita. Generalno, naglo mršavljenje i gojenje učiniće „pomorandžinu koru“ još uočljivijom. Celulit se mnogo brže i lakše dobija usled čestog variranja broja kilograma. Stoga pazite šta jedete i redovno vežbajte – vašem telo neprestano je potrebna pomoć u borbi protiv „pomorandžine kore“.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Anticelulit dijeta, pomorandzina koraTOP RECEPT JAPANSKA SALATA
Za 4 osobe

  • 1/4 šolje susama
  • 200 g tankih testenina
  • 450 g obarenih malih škampa
  • 8 strukova mladog crnog luka (iseckanih)
  • kašika izmrvljenih osušenih morskih algi („ao-nori“)
  • Preliv
  • kašika soja sosa
  • 1/2 šolje sakea (japanske rakije od pirinča)
  • ili belog vina
  • 2 kašike izrendanog svežeg đumbira
  • 2 čena belog luka (isitnjena)
  • kašika susamovog ulja

PRIPREMA
1. Stavite semenke u suv tiganj (nemojte da dodajete masnoću) i pržite ih dok ne dobiju smeđu boju. Izručite ih iz tiganja u čistu činijicu.
2. Skuvajte testenine u slanoj vodi, procedite ih i isperite hladnom vodom. Stavite ih u veću činiju.
3. Uklonite ljušturu sa škampa i stavite ih u činiju. Potom dodajte iseckani crni luk i semenke susama, i dobro promešajte većom kašikom i viljuškom (specijalan set za mešanje salata).
4. Preliv za salatu: stavite sve sastojke za preliv u jednu činiju i dobro ih promešajte.
5. Prelijte salatu i dekorišite je isitnjenim morskim algama (opciono).
Savet: Osušene morske alge možete da kupite u većini prodavnica zdrave hrane ili onih koje su specijalizovane za prodaju makrobiotske hrane.
Porcija: 240 kalorija
Anticelulit sastojci: đumbir, beli luk, morske alge.

TOP RECEPT TESTENINA SA RIBOM
Za 4 do 6 osoba

  • 450 g filea bele ribe
  • 500 g testenina
  • kašika maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • kašičica semenki lana
  • crvena ljuta papričica
  • 810 g isečenog paradajza iz konzerve
  • 2 kašike iseckanog lista svežeg bosiljka
  • so i biber prema ukusu
  • sveže začinsko bilje za dekorisanje

PRIPREMA
1. Isecite filee na sitne komadiće (veličina zalogaja).
2. Skuvajte testeninu u vodi u koju ste dodali malo soli. Kada je skuvana („al dente“), isperite je hladnom vodom, dobro ocedite i ostavite na toplom mestu.
3. U međuvremenu, ugrejte ulje u tiganju i dodajte komadiće ribe, beli luk, seme lana i papričicu. Pecite oko 3 minuta, uz povremeno mešanje (sve dok se riba ne ispeče). Tada dodajte ceo sadržaj konzerve sa paradajzom (nemojte da ga cedite) i kuvajte još dva minuta. Dodajte bosiljak, malo soli i bibera.
4. Stavite testeninu u činiju za posluživanje, prelijte sosom i garnirajte svežim začinskim biljem (peršunom, celerom, vlašcem).
Porcija: 389 kalorija
Anticelulit sastojci: beli luk, semenke lana, biber.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: