Zdravija verzija Jafa keksa

by | mart 7, 2017

My-sweet-mundo

Upoznajte Jovanu, food i travel blogerku koja trenutno živi i radi u Barseloni. Njeni čarobni i vrlo zdravi recepti odvešće vas u nova prostranstva ukusa. Pridružite nam se u putovanju!

Life is short, eat the dessert first.“
„Život je kratak, prvo pojedi desert.“
Ernestine Ulmer

Dugo nisam jela Jafu, u stvari i ne pamtim kada sam je poslednji put jela. Ali, i dalje pamtim ukus želatina u sredini kolača koji sam uvek čuvala za kraj i lagano topila u ustima. Da, znam da znate o čemu pričam, svi smo to radili kao klinci.
Jafu sam nekada mnogo volela ali sam nekako potpuno zaboravila na nju, sve do pre nekoliko dana kada sam je se slučajno setila i odlučila da probam da napravim njenu zdraviju verziju. U poslednje vreme imam neku maniju da pravim zdravije verzije svih poznatih slatkiša koje sam volela, a više ne kupujem. I, da budem iskrena, ispadnu vrlo slične originalu, u nekim slučajevima i bolje.

Potpuno uzbudjena sam se bacila na pravljenje Jafe, iskreno i ne očekujući neki rezultat. Najveći izazov mi je u stvari bio taj želatin u sredini, ali se ispostavilo da je on najlakši za pravljenje, a pritom i najzdraviji. Kolačić koji predstavlja osnovu Jafe nikad mi se nije nešto specijalno svidjao tako da ova domaća verzija je po meni čak i ukusnija, a definitivno je zdravija. Jedini „problem“ je što mora stajati u frižideru jer se čokolada kojom je prekrivena topi na sobnoj temperaturi.
Iskreno se nadam da će vam se dopasti. Ne zaboravite samo, ideja nije da bude potpuna kopija prave Jafe već da podseća na nju i da bude zdravija. Uživajte!

Članak se nastavlja posle reklama

Testo za kolačiće:

Sastojci:
1 šolja indijskih oraha
oko 1/3 šolje meda
1 jaje
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1/4 kašičice sode bikarbone
1/8 kašičice Himalajske soli

Priprema:
1. Rernu zagrejte na 170 C.
2. Najpre u blenderu umutite indijske orahe dok se ne pretvore u puter.
3. Puter prebacite u činiju pa dodajte ostale sastojke i sve dobro izmešajte.
4. Od testa pravite loptice pa ih kašičicom pritisnite da se naprave pločice.
5. Pecite od 10-12 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
6. Pustite ih da se ohlade na plehu desetak minuta a zatim ih izvucite iz pleha i sačekajte da se potpuno ohlade.

Članak se nastavlja posle reklama

Žele od narandže:

Sastojci:
1 kašičica agar agara
sok od 2 narandže
1 kašika javorovog sirupa

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:
1. U manjoj šerpi pomešajte sve sastojke.
2. Zagrejte do ključanja i mešajte dok se agar agar ne istopi.
3. Sipajte tanak sloj želea u kalup (ja sam koristila silikonski pleh za kapkejkove ali možete sipati u normalan pleh pa posle  modlom seći krugove).
4. Žele stavljati preko testa.

Čokolada:

Sastojci:
½ šolje kokosovog ulja
½ šolje kakaoa
¼ šolje javorovog sirupa

Priprema:
1. Otopite kokosovo ulje na srednjoj temperaturi. Sklonite sa vatre i dodajte kakao pa dobro umutiti da se razbiju grudvice.
2. Dodati javorov sirup i dobro umutiti.
3. Svaki kolač preliti ovom čokoladom i držati Jafu u frižideru jer se čokolada brzo topi na sobnoj temperaturi.

Pročitajte i…Jovana nam je pokazala kako da napravimo NEPEČENU tortu od indijskih oraha. Oduševljeni smo!

Članak se nastavlja posle reklama

Pratite Jovanu na njenom blogu My sweet mundo

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: