Kuvajte po receptu i uz savete maga kulinarstva…

Svojevremeno je na teritoriji koja se tada zvala Jugoslavija, a sada se koristi izraz region, Stevo Karapandža bio ono što su danas u svetskim okvirima Džejmi Oliver ili Gordon Remzi. Sresti se s njim a ne zatražiti bar jedan recept i nekoliko saveta – bio bi pravi „gastro greh“. Preporučio nam je „pačije grudi sa sosom od malih pomorandži“.

Priredila: Brankica Treskavica

Foto: L&Z arhiva

 

Potrebno je: 2-3 komada pačijih grudi (zavisi od veličine), 100 gr malih pomorandži (kumquat), ½ dl vode, 1 kašičica šećera, 100 gr + 1 kašika putera, sok od jedne pomorandže, sok od pola limuna, 2 dl belog vina (stono), 2 dl pilećeg temeljca ili supe, malo Triple sec-a, so, biber

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:
Zakuvajte vodu sa ćešerom, dodajte prethodno oprane i na tanke šnite narezane pomorandžice, i kuvajte dva minuta. Stavite sa strane.
Ćureće grudi posolite i pobiberite. Na kašici toplog putera propržite “masnu stranu” (3 minuta), potom okrenite pa na “mesnoj strani” pržite dva minuta (zavisi od debljine grudi). Stavite u vatrostalnu posudu, a zatim u rernu koju ste prethodno zagrajali na 80 stepeni. Ostavite meso u rerni (nepokriveno) jedan sat da “sazri”.

Masnoći od pečenja dodajte sok od pomoranže i limuna, a zatim vino. Procedite, vratite u tiganj i držite na ringli dok se količina ne prepolovi. Dodajte temeljac i Triple sec. Dobro prokuvajte, pana kraju dodajte već spremljene pomorandžice. U sos polako dodajte kockice hladnog putera. Začinite.

Servirajte tako što ćete ćureće grudi iseći na kose šnite, a sa strane dodati sos.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pixabay

Saveti:

Članak se nastavlja posle reklama

Začini: Snimatelji vole lep kadar, a on će biti efektniji sa većom količinom namirnica. Međutim, u svemu treba imati meru. Kad je reč o lovoru, ruzmarinu, timijanu, majčinoj dušici… morate biti vrlo pažljivi. Uglavnom je dovoljan samo jedan lovorov list, jer kad pusti eterična ulja može biti vrlo jak, a i treba ga na vreme izvaditi iz jela. Ukoliko vam začini „preuzmu“ jelo, onda nije trebalo ni da ga pravite.

Stepen ispečenosti: Ova pačetina, za koju sam vam dao recept, biće kao guma ako je prepečete. U receptu lepo piše koliko je dovoljno, a ne treba preterivati ni kad su u pitanju jagnjeći kotleti, biftek, svinjski file… Nedavno sam bio u žiriju, na takmičenju mladih kuvara do 23 godine. Spremali su svinjski file i ćureće grudi, a svako drugo jelo bilo je previše suvo. No, mnogi polako shvataju da meso treba da bude roze.

Puter: U receptu piše “dodati kockice hladnog putera”. Veoma je važno da bude hladan, jer ako u toplo jelo stavite puter sobne temperature, on se neće sjediniti već će se masnoća odvojiti. Ukoliko je hladan, fino će povezati jelo, dajući mu kremastu strukturu. To je staro pravilo francuske kuhinje.

Pročitajte i… Šta da spremim, a da bude ukusno i da ne ostanem tri sata u kuhinji? Evo odgovora Lepog Brke…

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: