Devet čuvara mladolikosti: držite bore na sigurnoj udaljenosti

by | decembar 19, 2011

Pijte puno vode i zelenog čaja, jedite narandže i maline, negujte lice najboljim voćnim maskama i ponekad prošetajte jer će to očuvati kožu zategnutom i zdravom.

1. Zeleni čaj

Članak se nastavlja posle reklama

Osim što je odličan način za detoksikaciju organizma, zeleni čaj može usporiti nastanak bora i podočnjaka. Sadrži flavonoide, koji su odlični antioksidansi i imaju antikancerogena svojstva. Uz to je i prirodni antibiotik koji jača imunitet.

2. Iskreni smeh

Smeh smanjuje nivo hormona stresa, kortizola, a povećava nivo hormona sreće kao što je endorfin. Bez stresa nema ni „zabrinutih“ bora, budući da se raspoloženja i unutrašnja stanja vrlo jasno ogledaju na licu.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Voćne maske

Napravite masku za lice s voćem po vašem izboru. Papaja je vrlo dobra jer sadrži papain koji na suvu kožu deluje poput pilinga jer uklanja mrtve ćelije. Takođe smanjuje nakupljanje melanina. Za masku izaberite nešto zeleniju papaju. Polovinu papaje zgnječite i dodajte kašičicu meda. Dobro izmešajte. Nanesite na čisto lice, držite pola sata i isperite mlakom vodom. Možete je nanositi dva puta nedeljno. Ova maska sprečava bore, obnavlja i zateže kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Bobice

Bobice, kao što su maline i trešnje sadrže antocijan, vodotopljivi pigment, koji štiti kožu od starenja. Iako je sveže voće, najbolji izbor, u vreme kada im nije sezona, odličan izvor za kožu je i konzervisano voće. Antocijan takođe poboljšava vid i krvnu cirkulaciju.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Voda

Voda pomaže u probavi, apsorpciji, transportu hranjivih supstanci i uklanjanju toksina iz tela. Ona pročišćava telo i povećava elastičnost kože.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Agrumi

Narandža, limun i grejp bogati su izoflavonom, inače najmoćnijim fitoestrogenom, biljnim spojem koji deluje poput estrogena. Izoflavon smanjuje valunge kod žena u menopauzi i povećava mineralnu gustinu kostiju. Agrumi takođe daju koži svežinu i sjaj delujući kao zaštita protiv sunca.

7. Uvek u pokretu

Članak se nastavlja posle reklama

Naporan rad mišića može pomoći telu da duže ostanete mladoliko, tvrde stručnjaci. Zato se ne bojte čišćenja, nošenja vrećica ili mešanja testa jer sitni poslovi jačaju i kosti i mišiće.

8. Prehrana bogata kalcijumom

S menopauzom dolazi i nedostatak seksualnog nagona i debljanje pa zato prehranu treba da obogatite namirnicama koje sadrže puno kalcijuma. To su sir, jogurt, banane i mleko. Osim toga pomaže i seme lana te soja jer sadrže fitoestrogen.

Članak se nastavlja posle reklama

9. Šetnja

Šetnja je najbolji lek protiv starenja, tvrde stručnjaci. Šetnja ojačava nervni sistem, koji s godinama slabi. Poboljšava i cirkulaciju i čisti telo od limfne tekućine, ali i jača imunitet. Takođe, pomaže i u odgađanju fizičkih znakova starenja kao što je bol u zglobovima.

Tagovi: