Danas kuvamo: Crnogorske priganice…
Danas, u Novom Sadu, počinje Food Planet, a mi smo – inspirisani tim događajem – poželeli da svakog dana s vama delimo po jedan recept. Počinjemo sa čuvenim Crnogorskim priganicama… Svi, koji su ih probali, znaju da i te kako zaslužuju da „otvore ovu rubriku“…
Priprema:
Razmutiti kašiku kvasca u 1/4 čaše zaslađene vode. Kad kvasac „odradi svoje“ dodati šolju i po brašna, malo soli, dve kašike ulja i pola šolje vode. Testo treba da bude ređe nego za hleb. Da bi priganice bile baš onakve kakve treba da budu, testo se mora dobro „ulupati“ varjačom, a onda ostaviti da se „odmori“ jedan sat, na toplom mestu.
Kašikom vaditi testo i spuštati u vrelo ulje, kao krofne. Jede se topolo, sa skorupom ili mladim sirom, medom, džemom, šećerom…
Od 27. aprila do 6. maja u Novom Sadu traje Food Planet, festival internacionalne hrane i muzike. Odaberite kuhinju koja vam najviše odgovara i vidimo se na Trgu Slobode u Novom Sadu. Više informacija na Food Planet – Festival nacionalnih kuhinja.