Danas spremamo: Karnabahar Graten
Juče je u Novom Sadu, u okviru manifestacije Planet Food, predstavljena kuhinja Turske, čiji su nam mnogi specijaliteti dobro poznati. Inspirisani tim događajem, danas vam dajemo recept za Karnabahar Graten tj. Gratinirani karfiol.
Za četiri osobe je potrebno 1-1,5 kg karfiola, kašika maslinovog ulja, so, biber, 100 gr rendanog sira, 6-7 listova bosiljka (kašičica suvog), 1 žumance.
Domades sos se pravi od 1 kašike maslinovog ulja, 1 čena belog luka, 1 kašike cvetnog meda, 200 ml pasiranog paradajza, soli i bibera.
Za bešamel sos su vam potrebne 2 kašike putera i malo ulja, 1 kašika brašna, 400 ml mleka, 1 žumance, so, biber
Priprema:
1. Operite karfiol, odstanite tvrdi deo, a cvetiće razdvojite. U lonac stavite vodu i malo mleka, pa pustite da provri. Tada stavite so i kafriol, a ukoliko je potrebno dodajte vodu, da bi karfiol bio prekriven. Kuvajte pet minuta. Karfiol treba da omekša, ali da se ne prekuva. U posudu za pečenje stavite malo maslinovog ulja i oseđene cvetiće karfiola.
2. Bešamel: U posudu debljeg dna stavite puter i malo ulja, pa pustite da se zagreje i otopi. Dodajte brašno, promešajte, pa nalijte mleko. Sve vreme mešajući žicom, sačekajte da se smesa lepo poveže i zgusne. Posolite, sklonite sa ringle i dodajte žumance, energično mešajući, da se ne bi pojavile grudvice.
3. Domades sos: U manjoj posudi zagrejte maslinovo ulje, dodajte naseckani beli luk, a ubrzo i proceđeni paradajz, a ubrzo i med. Posolite i pobiberite. Kuvajte pet minuta.
4. Na karfiol stavite domades sos, pospite suvim ili naseckanim bosiljkom. Prelijte sve bešamelom i pospite rendanim sirom.
5. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne dobije finu zlatnu boju. Servirajte kao glavno jelo uz salatu ili kao prilog.
Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje”>>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje