8 namirnica koje treba da izbacite iz ishrane odmah!
Postoji hrana koju moramo izbegavati u širokom luku, jer našem organizmu nanosi veliku štetu. U pitanju je hrana koja je prerađena, puna aditiva i koja u organizmu ostavlja velike posledice.
Stručnjak iz Environmental Working Groupe Nneka Leiba je jasno objasnila:“Ne znači da ćete odmah postati bolesni, ako ove namirnice konzumirate, jednom ili dva puta. Ali definitivno ovu hranu morate izbegavati da jedete često, ako je moguće.“ Sa tim na umu, Leiba je napravila spisak namirnica koje su pune aditiva, konzervanasa i koje ne smemo da uvrstimo u ishranu. Zato, recite bye, bye ovoj hrani:
1. Američki sir
Kod nas poznatiji kao žuti sir na listiće ili sir za sendviče. U pitanju je fabrički sir koji nastaje od mućkanog mleka punog masti, sulfata, proteina i emulgatora i konzervanasa i veštačkih boja. Dakle, što dalje od ove namirnice i zamenite ga tanjom kriškom belog mladog sira.
2. Suhomesnati proizvodi
Puni su vode, sulfata, veštačkih aroma i konzervanasa koji dugo produžavaju rok trajanja i utiču na kvalitet mesa. U pitanju su prerađevine koje zbog velike količine soli zadržavaju vodu u organiznu i dižu pritisak.
3. Margarin
Jednostavno je – zamenite margarin puterom. Prirodnom namirnicom, a ne veštački dobijenim margarinom koji je napravljen od biljnih masti i koji je pun trans masti.
4. Gazirana pića
Reći ćemo vam da jedna konzerva gaziranog pića sadrži oko 10 kašika šećera. Već je dovoljno da odmah odložite u stranu ova pića i to zauvek. I još samo da spomenemo štetne koncentrate koje ne daju nikakvu korist vašem organizmu, već naprotiv, uništavaju ga.
5. Dijetalna gazirana pića
Ako postoji nešto škodljivije od gaziranih pića, to su onda dijetalna. Veštački šećeri tokom vremena mogu da pogoršaju ukuse prirodnih namirnica kao što je npr. voće. Ova piće su povezana i sa bolestima kao što je depresija, karijes, srčani udar…
6. „Bez šećera“ slatkiši
I ovi slatkiši sadrže veštačke šećere i tačka. Nauka je potvrdila da ako imate problem sa probavom, morate da izbegavate šećer, jer se pretvara u alkohol i izaziva snažne bolove u stomaku.
7. Neorganska piletina i jaja
Dokazano je da piletina koja nije organskog porekla sadrži antibiotike i sumplemente koji ubrzavaju rast pilića. To važi i za jaja. Dakle, kad god ste u mogućnosti najsigurnija varijanta je da pazarite organsko meso i domaća jaja. Proverite sa svojim mesarom, pitajte prodavce na pijaci.
8. Kokice iz mikrotalasne
Kokice koje obrađujete u mikrotalasnoj su obrađene „perfluorooctane sulfoni“ koji se pokazao kako povećava rizik za nastanak raka. Takođe, sadrže pojačivače ukusa i trans masti. Zato kupite kukuruz kokičar i spremite old school metodom u šerpi. Biće sigurno zanimljivije, a da ne pričamo koliko zdravije.
Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje