Ledeni dezert od lubenice koji može napraviti baš svako
Obožavate lubenicu i želite pronaći novi način kako uživati u njoj? Isprobajte granitu od lubenice, popularnu verziju osvežavajućeg ledenog deserta.
Granita je naziv za ledeni desert koji potiče iz Italije. Legenda kaže da je „prava“ granita samo ona koju možete probati na Siciliji, ali u svakom delu Italije možete naći neku novu ukusnu verziju osvežavajućeg deserta. Tako jedni smatraju da ona mora biti glatka poput sladoleda dok drugi misle da je tajna njene popularnosti u što debljim „kristalićima“. Voda i šećer baza su granite, a nadograđuje ju se sa glavnim ukusima. Najčešće su to limun i ostali agrumi, bobičasto voće, menta, kafa ili bademi.
Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. S obzirom na to da lubenica u sebi sadrži više od 90 posto vode, kod ove granite nema potrebe za dodavanjem vode. U nastavku pronađite recept za granitu od lubenice.
SASTOJCI ZA GRANITU OD LUBENICE:
1 kilogram lubenice
sok od 2 limete
4 kašike šećera
PRIPREMA
Izvadite koštice iz lubenice i narežite je na manje komade. Iscedite sok od limete. Stavite lubenicu, sok od limete i šećer u blender pa sve dobro promešajte dok ne dobijete tečnu smesu. Isto možete napraviti i sa štapnim mikserom.
Ubacite smesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na tri sata. Zatim izvadite kalup iz zamrzivača, kašikom ‘stružite’ granitu dok je ne pretvorite u male kristaliće. Servirajte u malim činijama ili čašama po želji.
Pogledajte video
Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.