Recept dana: Falafel sa belim sosom sa šargarepom
Tradicionalno jelo koje na dolazi sa Bliskog istoka postalo je popularno i gotovo da nema osobe koja ga ne voli. Lako se priprema i ono što je najbolje od svega – zdravo je! Otkrivamo vam sjajan recept kako da pripremite falafel sa belim sosom sa šargarepom.
Sastojci:
konzerva leblebija 400 g (možete kupiti sirovu i sami je skuvati. Izbor je na vama!)
čen belog luka
1/4 ljubičastog luka
peršun
2 kašike brašna + 1 kašika za posipanje
biber, so
maslinovo ulje
Za sos:
polovina veće šargarepe ili jedna manja
pola šoljice jogurta
1 kašika krem sira
so, biber, cimer, kari
Priprema:
Leblebije dobro ocedite (obrišite ih papirnim ubrusima kako bi pokupio svu vodu). Sitno naseckajte ljubičasti luk, beli luk i peršun. U multipraktik stavite leblebije, začine, brašno i malo maslinovog ulja. Miksirajte dok ne dobijete glatku smesu. Na pobrašnjenoj površini oblikujte kuglice i zatim ih pržite na malo ulja, par minuta sa svake strane.
Priprema sosa je vrlo jednostavna. Posolite izrendanu šargarepu i nakon par minuta ocedite višak tečnosti. Pomešajte sa siorm, začinima i jogurtom. Dodajte vrlo malo cimeta i karija i malo bibera. Servirajte uza salatu!
Foto: Pixabay
Pročitajte i… Ukusne i zdrave: Farfale u paradajz sosu!
Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.