Domaće taljatele sa homemade pesto sosom od peršuna!
Kažu italijanska pasta je tako ukusna i specifična zato što Italijani i Italijanke ručno prave domaću testeninu: taljatele, raviole, lazanje… Kako bi i naša trpeza bila po ugledu na magičnu zemlju u obliku čizme – prenosimo vas jednostavan recept kako da prirpemite taljatele.
Sastojci:
jaja (na 100g brašna ide 1 jaje)
brašno
so
domaći pesto sos (način pripreme pročitajte OVDE)
Priprema:
Na radnu površinu sipajte brašno. Zatim, prstima oblikujte udubljenje u sredini. U udubljenje sipajte so i razbijte jaja. Prstima pomešajte jaja i brašno. Dobro sjedinite sastojke tako što ćete mesiti testo dlanovima. Mesite dok testo ne postane potpuno glatko i elastično.Ostavite testo da se odmori desetak minuta pa ponovo mesite dlanovima. Podelite testo nožem na delove. Testo stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Oklagijom ili ručnom mašinom za testeninu rastanjite trake na debljinu jednog milimetra. Ako taljatele pravite potpuno ručno onda trake dobro pospite brašnom pa ih urolajte.Zatim nožem secite debljinu koju želite. Odvijte rolnice pa ih “pobacajte” po pobrašnjenoj krpi. Ako taljatele sečete mašinom za testeninu onda jednostavno rastanjenu traku provucite kroz nož za taljatele. Kada ste napravili taljatele skuvajte ih u dosta posoljenoj vodi. Nakon toga prelijte domaćim pesto sosom od peršuna i uživajte!
Savet plus: Ako ih kuvate istog dana, onda ih ostavite da se suše makar pola sata pre kuvanja. Ili ih sušite nekoliko dana, s tim što ćete ih s vremena na vreme prstima okrenuti i razdvojiti. Kada se osuše, ostavite ih u teglu za testeninu i koristite u sledećih nekoliko meseci.
Autor: Tamara Bogunović
Foto: Pixabay
Pročitati i … Recept za vašu omiljenu poslasticu-macarons sa malinama!
Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.