Savršeno za zimske dane: Kuvano vino

by | novembar 26, 2018

Ne postoji ni jedan tako idealan napitak za hladne zimske dane kao što je kuvano vino. Pored toga što nas lepo ugreje kuvano vino može imati izuzetno pozitivan uticaj na zdravlje. Kuvano vino pozitivno utiče na zdravlje srca, ublažava upalne procese u telu, pročišćava sinuse, deluje antioksidativno i detoksikacijskim pa usporava znakove starenja. Po ovim karakteristikama možemo reći da je kuvano vino čarobni eliksir koji rešava sve naše probleme!

Ali kada pripremamo kuvano vino sve radimo otprilike i nikada nam ne ispadne isto.

Odlučili smo da da zapišemo jedan  recept i da ga podelimo sa vama.

Sastojci:

  • 2 mandarine
  • 1 limun
  • 1 kisela jabuka
  • 200 g šećera u prahu
  • 6 karanfilića
  • 1 štapić cimeta
  • 3 lovorova lista
  • muskatni oraščić
  • 1 štapić vanile
  • 2 zvezdasta anisa
  • 2 boce crnog vina

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

Oljuštite mandarinu i  limun.
Stavite šećer u lonac na srednje jaku vatru, dodajte komadiće kore i iscijedite sok mandarine.
Dodajte karanfiliće, štapić cimeta i listove lovora.
Uzmite muskatni oraščić i izrendajte ga u 10 do 12 pokreta.
Presecite štapić vanile po dužini i ubacite ga u lonac.
Sipajte vino, dovoljno da prekrije šećer. Ostavite ga da se lagano kuva, sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Kuvajte vino još 4 do 5 minuta ili dok ne nastane gusti sirup. Kada je sirup spreman, smanjite vatru.
Dodajte anis i preostalo vino  i iseckanu jabuku i promešajte i pazite da ne provri. Nakon 5 minuta ugasite vatru i poslužite gotovo kuvano vino u staklenim čašama.

Pročitajte i… Božićni kolač od pomorandže i čokolade

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu!

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pinterest