Desert dana: Bezglutenski sladoled
Kada su vrućine svakodnevna pojava, ono što nam je u kući neophodno je ukusan sladoled, koji će nas osvežiti i izmamiti osmeh. Domaći sladoled se brzo pravi, a poslastica je koja će vama i vašim ukućanima olakšati ove tople dane.
Zato smo danas spremili recept za zdrav, ukusan i bezglutenski sladoled.
Sastojci:
- 150g smrznutog bobičastog voća, po želji
- 2 jaja
- 3dl mleka
- 150g stevije ili nekog drugog prirodnog zaslađivača
- 250g grčkog jogurta
- 1dl limunovog soka
- Prstohvat soli
- Voće za dekoraciju, po želji
Priprema:
U posudi izmešajte jaja, 100g zaslađivača i so dok ne dobijete gustu smesu. Zatim dodajte mleko i kuvajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Postavite posudu u vodu sa ledom i ostavite da se ohladi. U ohlađenu smesu dodajte jogurt i ostavite posudu u frižider, da ostoji ceo dan.
Za to vreme u drugoj posudi izmešajte voće, ostatak šećera i limunov sok pa zagrevajte na vatri dok ne dođe do vrenja. Zatim smanjite temperaturu i kuvajte 7-8 minuta dok smesa ne postane sirup. Ostavite da se ohladi i stavite u frižider da odstoji na celo dan.
Smesi od mleka i jogurta dodajte voćni sirup i zamrznite na 6-8 sati.
Pre serviranja ostavite na sobnoj temperaturi 20-ak minuta, ukrasite voćem i listićima mente i poslužite.
Pročitajte i…Recept dana: sladoled od jagode
Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu
Foto: Thinkstock
Autor: T.V.