Lazanje s tikvicama i sirom

by | decembar 24, 2011

Počastite društvo italijanskim specijalitetom od kojeg i mačak Garfield pada u trans! Gurmanska varijanta s tikvicama i tri vrste sira svima drage lazanje pretvara u novo, divno otkriće! Ponudite ih i vegetarijancima!

Sastojci:

– 600 g tikvica,
– 50 g maslaca,
– beli biber,
– 12 listova lazanja,
– so,
– 100 g gorgonzole,
– 50 g mozzarelle,
– 15 g parmezana.

Za bešamel sos:

Članak se nastavlja posle reklama

– 50 g maslaca,
– 50 g pšeničnog oštrog brašna tip 400,
– 1 l mleka,
– mlevenog đumbira,
– muskatnog oraščića,
– biber,
– so.

Priprema:

Tikvice operite i uzdužno narežite na tanke listove. Ispecite ih na maslacu, posolite, pobiberite i sklonite s vatre. Lazanje prokuvajte u posoljenoj vodi (2-3 minute), u koju ste stavili nekoliko kapi ulja da se listovi ne slepe, ili koristite lazanje koje se ne kuvaju.

Članak se nastavlja posle reklama

Za bešamel sos: na maslacu lagano propržite brašno. Postupno sipajte toplo mleko uz neprestano mešanje dok ne dobijete glatku gustu smesu. Dodajte soli, pobiberite, malo muskatnog oraščića i đumbira.
Na dno vatrostalne posude (30×19 cm) stavite malo bešamela, složite red lazanja, po njima rasporedite bešamel, tikvice, naribanu mozzarellu i komadiće gorgonzole. Na to stavite listove lazanja i postupak ponovite, tako da na zadnji list lazanja stavite bešamel, naribani sir i parmezan.
Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 220°C.

Posluživanje

Članak se nastavlja posle reklama

Lazanje poslužite tople narezane na kocke.

Savet

Ako su tikvice veće, izvadite im koštice, a zatim ih narežite na listove.
Zamrzavanje: Jelo pripremite do 5. koraka pripreme, ohladite u tepsiji i ostavite u zamrzivaču 2 sata. Tepsiju nakratko umočite u vruću vodu, izvadite iz nje lazanje, upakujte ih u kesu i vratite u zamrzivač.
Odmrzavanje: Lazanje izvadite iz kese, vratite u tepsiju pa ostavite na sobnoj temperaturi oko 2 sata. Pokrivene aluminijskom folijom pecite ih na 180°C oko 40 minuta.
Trajnost: 30 dana

Autor: www.klinikaPERINATAL.com

Tagovi: