Punjene TIKVICE na vojvođanski način
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
- 4 veće tikvice,
- glavica crnog luka,
- 200 g mlevenog mesa,
- 50 g pirinča,
- 100 g punomasnog sira,
- pavlaka,
- malo mleka,
- 100 g kajmaka,
- svež paradajz.
- Od začina: so, biber, bosiljak, vegeta, sok od paradajza
PRIPREMA:
Izdinstati luk, dodati mleveno meso, začine i pirinač. Kada se prodinsta desetak minuta, sipati i malo soka od paradajza. Tikvice preseći po dužini, izdubiti ih, napuniti nadevom i svaku zatvoriti kriškom svežeg paradajza. Složiti ih u tepsiju, naliti malo vode, prekriti folijom i peći u rerni 20 minuta. Kada je gotovo, odliti vodu iz tepsije, a jelo preliti smesom od kajmaka, mleka i pavlake. Poklopiti tikvice kriškama punomasnog sira i vratiti u rernu na 5 minuta da se zapeku.
KAKO SE SLUŽI: Jede se isključivo dok je toplo, a kao dekoraciju možete upotrebiti suve šljive.
KALORIJE JEDNA TIKVICA: oko 400 kcal
REČ PLUS:
Punjene tikvice, pripremljene na vojvoanski način, slastan su i primamljiv zalogaj. Prava riznica ukusa! Udruženi, tikvice, meso, pirinač i paradajz… uravnoteženo su jelo koje zadovoljava sve nutritivne standarde, a oduševiće i ljubitelje povrća, i one koji su skloniji mesu. Preliv od kajmaka, pavlake i mleka, sa "pokrivačem" od punomasnog sira, pravi je dar i za najprobirljivije gurmane.