HIT MRŠAVLJENJE iz krvi: Šta je to INTOLERANCIJA NA HRANU?

by| oktobar 15, 2009

Postoje različiti i mnogobrojni načini da izgubimo višak kilograma, od čuvene kupus dijete gde jedete kupus ceo dan, pa do dijeta koje uključuju voće pre podne i nemešanje ugljenih hidrata i proteina. Ali na sve te načine mršavljenja u poslednje vreme je bacilo senku nesto što nazivamo inotolerancija na hranu.

 

Intolerancija na hranu

Probale su Leontina, Marija Šerifović
O ovoj temi govorile su i mnoge javne ličnosti i objašnjavale kako je za njihov novi i bolji izgled upravo zaslužna inotolerancija. Među njima i Leontina Vukomanović koja je o tome govorila baš za naš Portal. Sigurno svi i svakodnevno čujemo razgovore o ovoj temi, poznajemo nekoliko ljudi u svom okruženju koji su na ovom režimu ishrane, znamo da se preko krvi saznaje da li smo na neke namirnice tolerantni ili ne, i da ako se odreknemo onih koje ne odgovaraju našem organizmu možemo brzo da izgubimo neželjene kilograme.

Članak se nastavlja posle reklama

Ali koliko zaista znamo o tome? Da li razumemo sam proces kojim se dolazi do ovakvih saznanja? Da li inotolerancija postoji samo radi gubitka suvišnih kilograma ili ima neka zdravstvena svojstva? Zbog svih tih nedoumica pozvali smo stručnjaka u pomoć, kao i sledbenika ovog načina ishrane.

Namirnice kao neprijatelji
Rukovodilac laboratorije „Analiza“, diplomirani farmaceut i specijalista medicinske biohemije, gospođa Radmila Vrzić bila je vrlo ljubazna da o mnogobrojna pitanjima na temu inotolerancije govori za naš Portal. U razgovoru sa specijalistom njom pre svega smo shvatili da je, kada je reč o inotoleranciji, na prvom mestu oboljšanje zdravlja, a kao segment toga dolazi i gubitak neželjenih kilograma.
„Netolerancija je posledica pojave antitela u našem organizmu koja se bore protiv određene namirnice koju ne prepoznaju misleći da je neprijatelj tela. Do toga dolazi usled povećane propustljivosti crevne sluzokože, oštećene nekom infekcijom, lekovima, zračenjem kao i prekomeranim unosom alkoholnih pića. Kako nas koža štiti od negativnih spoljnih uticaja tako nas i sluzokoža štiti od unutrašnjih negativnih uticaja. Kada je oštećena, ona neke namirnice teško vari i tako u cirkulaciju dolaze ne dovoljno svarene molekule hrane koje organizam ne prepoznaje i reaguje stvaranjem antitela. To su upravo namirnice na koje mi nismo tolerantni. To nije hrana koju uzimamo svaka tri meseca već upravo ona koju konzumiramo jako često“, kaže doktorka Vrzić. 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Intolerancija na hranu

Kako do željene težine
To su, dakle, najčešće proizvodi koje najviše volimo. Tako se kod većine ljudi stvara netolerancija na mleko i mlečne proizvode, na kafu, na žitarice, šećer, kao i na voće i povrće koje najčešće konzumiramo. Usled stvaranja antitela u organizmu, dobijamo razne tegobe. Katkad je zbunjujuće što tegobe mogu biti različite i nepovezane, i zato ni ne pomislimo da imaju veze sa nekim sastojcima u našoj ishrani. Gospođa Vrzić objašnjava da izbegavanjem ovih namirnica možemo sebi olakšati i mnoge hronične smetnje, ublažiti migrene i reumatske bolove.
Ipak, većina ljudi dolazi da potraži pomoć kako bi izgubila telesnu težinu. Ovaj proces je takođe veoma interesantan. Naime, kada se stvore antitela u organizmu usled nepravilne ishrane, ona se vezuju za vodu i dokle god unosimo hranu na koju nismo tolerantni gubljenje kilograma je jako teško. To je objašnjenje zbog čega se nekada primenom ovog načina ishrane izgube mnogobrojni kilogrami za kratko vreme, jer to je u stvari voda koja je oslobođena izbacivanjem određenih namirnica.

Članak se nastavlja posle reklama

Iz iskustva
Želeli smo da saznamo kakav je osećaj kada se način ishrane ovako drastično promeni i da li je suviše teško odreći se namirnica koje su nam omiljene. Svoje iskustvo sa nama je podelila Gordana Čikić iz Beograda, koja je krenula iz korena da menja svoj način ishrane zbog telesne težine a zatim i iz zdrastvenih razloga Naime, Gordana je imala problema sa probavom, kao i visok holesterol i trigliceride. Naravno i višak telesne mase, ali nijedna dijeta nije zadovoljila njena očekivanja. Ona je želela da u isto vreme mršavi ali i da uspe da sredi svoje zdrastvene tegobe. Nakon šest meseci pridržavanja ishrane kroz inotoleranciju uspela je u tome.
Za Portal Lepota & Zdravlje je izjavila da ima nameru da se pridržava novog načina ishrane do kraja života i da je njoj najvažnije da se ona oseća zdravije i energičnije nego pre. Na izgubljene kilograme se manje obazire, mada tvrdi da ima veće samopouzdanje sa deset kilograma manje. Što se teskoća u navici na novi način ishrane tiče, Gordana tvrdi da je sve stvar navike. Predlaže da se napravi meni za svaki dan u nedelji čim se dobije lista namirnica koje možemo da unosimo jer je ako lakše organizovati svakodnevnu ishranu. Najteže je ubaciti novu vrstu hleba, koji mora da se mesi, jer nije dozvoljen kvasac, i naravno drugačiji slatkiši. Damama koje se odluče na ovaj korak Gordana daje savet da šećer odmah zamene fruktozom i da nastave da spremaju sve svoje omiljene kolače, pa čak i džem.

Koliko to košta
Ukoliko se odlučite da odete na test inotolerancije treba da znate da u Beogradu postoje dve laboratorije koje se bave time. Jedna je “ Biohemiska laboratorija Analiza“, a druga je “ Holitimed“. U laboratoriji „Analiza“ postoje dve vrste testova. Jedan test je test na 230 namirnica gde se krv softverski obrađuje i dobija se rezultat koje artikle bi trebalo izbaciti, koje smanjiti a koje se mogu bez problema konzumirati. Ovakav test preporučuje se za ljude koji žele da smršaju, koji imaju problema sa visokim holesterolom i trigliceridima i košta 2900 dinara. Drugi test je test gde se otkriva postojanje antitela na 93 namirnice pojedinačno za 23. 700 dinara i on se smatra detaljnijim. Preporučuje se ljudima sa ekscemima, reumom, resporativnim tegobama i slično. Najbolja preporuka je da se razgovara lično sa lekarom i dobije mišljenje koji je test baš za vas. Još više informacija, kao adrese i brojeve telefona, možete pronaći na sajtovima ovih laboratorija www.analiza.co.rs i www.holitimed.com. Vaša iskustva ili iskustva vaših prijatelja, budite slobodne i podelite sa nama!

 

Tekst: Vesna Surčulija

Tagovi: