Za jak imunitet tokom cele godine – 3 namirnice pune zdravlja

by | oktobar 6, 2019

Nagla promena vremena pogodna je za razvijanje virusa prehlada, pa je bitno da na vreme ojačamo imunitet, kako bismo postali što otporniji na viruse i bakterije i ojačali svoj imunološki sistem tokom cele godine, a na taj način poboljšali svoje zdravlje. U tome nam mogu pomoći namirnice bogate vitaminima i mineralima, koje blagotvorno utiču na naš imuni sistem, a koje bi trebalo da svakodnevno uvrstimo u svoju ishranu, ako želimo da očuvamo svoje zdravlje.

1. Kurkuma

Biljka kurkuma poreklom je iz Indonezije i južne Indije, a kroz istoriju se koristila kao začin, tekstilna boja, ali i sredstvo za isceljenje. Bogata je vlaknima, mineralima i vitaminima, pa prema tome ima blagotvorne učinke na stanje našeg organizma. Ona je bogat izvor fitonutritijenta, kurkumina, koji ima protivupalna svojstva, koja čuvaju naš organizam od upalnih procesa, koji nastaju usled pada imuniteta.

Napravite svoj napitak za jačanje imuniteta, tako što ćete izrendati komadić đumbira, dodati kašičicu kurkume i iscediti jedan limun. Sve to prelijte sa 4 čaše vode, dobro izmešajte i ostavite u frižideru. Dve čaše dnevno učiniće čuda za vaš imunitet.

2. Aloe Vera

Članak se nastavlja posle reklama

Osim snažnog regenerativnog učinka na kožu, Aloe Vera ima izuzetan efekat na balans u našem organizmu. Bogata je C i E vitaminom i može sprečiti da naš organizam dođe do stanja dehidratacije. Pored gela od aloe za negu kože, možete je uzimati i kao sok.

3. Med

Prirodni med je pun antioksidanata, enzima i minerala, uključujući cink, gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum i selen. Takođe sadrži i vitamin B6 i tianin. Uklanja slobodne radikale iz organizma, a time samo poboljšava naš imunitet. U kombinaciji sa kurkumom, med je izuzetno moćan prirodni antibiotik.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: @wedingz.in

Posežete za slatkišima kada ste pod stresom? Zamenite ih sa ovih 6 zdravih namirnica koje popravljaju raspoloženje

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: