Kremasti potaž od brokolija i indijskog oraha
Ovo je potaž koji se brzo i lako pravi, tako da nije važno da li imate iskustva u kuhinji ili ne! Kao i uvek zdrave i inovativne recepte pronašli smo na gastro blogu www.drenzatren.com
Sastojci
Brokoli – 400-450g
Sirovi indijski orah – 50g
Mešavina sušenih začina i himalajske soli (iliti zdrava vegeta, imate u svakoj zdravoj hrani) – 1 kašika
So i biber po ukusu
seckani pistaći kao dekoracija
Najpre par informacija o namirnicama koje ćemo koristiti.
Brokoli je namirnica sa brojnim prednostima a ovo su samo neke od njih:
smanjuje upale
usporava proces starenja
smanjuje nivo holesterola
bogat vitaminima C i A, zatim kalijumom i kalcijumom, magnezijumom, fosforom i folnom kiselinom
sadrži antioksidanse i pomaže u detoksikaciji organizma
Drugi sastojak koji koristimo je indijski orah.
Da li ste znali da indijski orah:
deluje kao afrodizijak
održava zdravlje zuba uništavajući bakterije koje prouzrokuju karijes i bolesti desni
ima visok sadržaj bakra koji izgladnjuje ćelije tumora i time pomaže u borbi protiv raka
uspešno kontroliše nivo šećera u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2
sadrži aminokiselinu koju smanjuje nervozu pa se preporučuje kao antidepresiv.
Ipak, ne treba preterivati sa količinom, zbog visoke kalorijske vrednosti i kontraindikacija poput nadimanja (preporučena dnevna doza je 30-50g).
Postupak:
Indijski orah potopite u vrućoj vodi i ostavite ga tako neki 30-45min.
Za to vreme skuvajte brokoli u vodi u koju ste dodali kašiku zdrave vegete – ne treba da bude previše vode, toliko da prekrije brokoli pa još malo. Brokoli se kratko kuva, 5-7min, pazite da ga ne prekuvate, treba da zadrži svežu, zelenu boju kao na slici. Ovde je ubačeno i parče komorača, čisto da se ne baci ali u suštini ne morate da ga stavljate
Kada skuvate brokoli, izvadite ga iz vode da se ohladi a vodu u kojoj se kuvao sklonite sa strane, takođe da se ohladi, dodavaćete je u potaž.
U međuvremenu izvadite indijski orah iz vode, ubacite u blender i dodajte pola čaše vode u kojoj je bio potopljen (oko 120ml). Sve izblendate dok ne dobije kremastu strukturu kao na slici.
Kada se brokoli ohladio, stavite ga u blender, dodate nekih 200ml vode u kojoj se kuvao i sve dobro izblendate dok ne postane kremasto. Predlog je da so i biber dodajete nakon prvog blendanja jer je voda u kojoj se brokoli kuvao već slana pa da ne preterate na početku, uvek možete da dodate so kasnije ako je potrebno.
Ako je previše gusto, dodajte još malo vode u kojoj se brokoli kuvao a zatim ubacite i krem od indijskih oraha (ostavite par kašičica za ukrašavanje) i sve ponovo izblendajte. Potaž sipajte u činijice, ukrasite kapima krema od indijskog oraha i pospite izmrvljenim pistaćima – spreman je za serviranje.
Foto: www.drenzatren.com