Čokoladna torta – ima li osobe koja je ne voli?
Ovo je ona čokoladna torta koju obožavaju mnoge porodice. Vole je i deca i odrasli, tako da je glavna gošća velikog broja rođendana. Inače ova torta nije skupa i nije teška za pripremu.
Po ovom receptu biskviti, čokoladna krema i šlag idu u slojevima.
Sastojci:
za biskvit:
12 jaja
12 kašičica šećera
9 kašičica brašna
7 kašičica kakaa
1 prašak za pecivo prstohvat soli
Krema:
1 l mleka
4 pudinga od čokolade
150 gr čokolade za kuvanje
6 kašika šećera
250 gr margarina sobne temperature
400 ml slatke pavlake za šlag
6 kašika džema od kajsija
Dekoracija:
4 kesice kreme za torte od čokolade
400 ml hladnog mleka
Ganaš glazura:
200 gr čokolade za kuvanje
150 ml slatke pavlake za šlag
po želji čokoladice i ukrasi za dekorisanje
VIDEO:
Sočni kakao biskvit:
Odvojite žumanca od belanaca, i u bbelanca dodajte prstohvat soli, i izlupajte ih u čvrst sneg. U žumanca dodajte šećer i penasto ih uputite mikserom. Prašak za pecivo dodajte u brašno i promešajte kašičicom, dodajte kakao promešajte i na kraju dodajte žumanca i sjedinite sve mikserom. Deo bjelanaca dodajte i lagano umešajte do pola. Dodajte i ostatak belanaca i žicom sjedinite, ali čim smesa postane ujednačena prestanite sa mešanjem da smesa ne padne. Na dno kalupa 26 cm postavite masni papir i ulijte smesu, stavite u rernu koju ste zagrejali na 180 stepeni i pecite 35-40 minuta. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, a onda ga isecite na tri jednaka diela.
Čokoladna krema
Puding i šećer pomešajte sa malo mleka, a ostatak mleka stavite da kuvate. U provrelo mleko dodajte pripremljeni puding i kuvajte dok smesa ne postane gusta. Sklonite sa vatre i dodajte iskidanu čokoladu, mešajte dok se čokolada ne istopi. Prebacite puding u drugu posudu, prekrijte providnom folijom i ostavite da se tako ohladi. Kada se smesa ohladi skinite foliju, izmešajte mikserom i dodajte margarin sobne temperature, isečen na komade. Sve dobro sjedinite. Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag.
Slaganje torte:
Biskvit premažite sa 3 kašike džema. Pola kreme. Pola čvrsto umućene slatke pavlake. Postupak ponavljajte dok ne potrošite biskvit i kremu. Zatim lagano sve pritisnte kako bi se što bolje sjedinilo.
Ganaš glazura
Pavlaku za šlag stavite da se lagano kuva, toliko da u njoj može da se otopi čokolada. Prelijte preko iseckane čokolade za kuvanje i mešajte dok se čokolada ne otopi, ostavite da se ohladi i počne lagano stezati.
Kada je gotovo prelijte preko biskvita i razmažite. Možete ukrasiti malim čokoladicama ili detaljima koje ste odabrali za ukrašavanje torte.
Foto: Guliver/Getty