Ukusne pljeskavice od ribe
Pljeskavice od ribe su, ukusan ali za pripremu malo teži i skuplji recept, mada ga vredi spomenuti. Uz malo više truda imaćete odličan i zdrav ručak za svoju porodicu.
Ako se odlučite da pravite pljeskavice od ribe kupovinom već otkošćenih fileta ribe uštedećete mnogo na vremenu, ali ćete za to potrošiti više para. Međutim, ako kupite jeftiniju ribu, potrošićete mnogo više vremena na pripremu pljeskavica. Ukus pljeskavica će zavisiti od toga koju ribu više volite, rečnu ili morsku. Ako koristite smrznutu ribu, pre upotrebe je ostavite da se odmrzne u posoljenoj hladnoj vodi. Otprilike na jednu litru vode stavite šaku krupne morske soli. Nakon odmrzavanja, osušite je papirnim ubrusom i pripremajte je isto kao i svežu.
Za izradu pljeskavica se obično koristi bela ili sitna „korov“ riba. Problem je što je ovakva riba puna kostiju i vreme utrošeno na njenu pripremu je najduže. Malo skuplja, ali brža varijanta je da kupite veće komade ribe kao što su šaran, som ili tolstolobik. U ovom slučaju najdostupnija i za pljeskavice je najbolji izbor dunavski som. Treba mu izvaditi samo velike kosti kičme, a i inače som spada u omiljenu ribu na našim prostorima.
Potrebno za pljeskavice od ribe:
500 g svežeg soma sa kostima ili neke druge ribe po vašem izboru,
20 g dimljene slanine otprilike, jedan manji režanj,
1 manji crni luk,
1 čen belog luka,
1 kašikica soli,
1 kašikica tucane ljute paprike,
mleveni biber.
Ukoliko ne jedete ili ne volite slaninu ili želite posne pljeskavice, onda izostavite dimljenu slaninu iz recepta, jer je ona ovde samo kao začin zbog mirisa dima. Umesto dimljene slanine možete koristiti ili zameniti deo sveže dimljenom ribom.
Priprema:
Kada ste ribi izvadili kosti, meso isecite na krupnije kocke i zajedno sa slaninom, crnim i belim lukom sameljite u mašini za meso ili u blenderu. U mlevenu ribu dodajte so, biber i papriku. Rukom dobro umesite, vadite loptice, od njih pravite pljeskavice i uvaljajte ih u prezlu.
Pljeskavice od ribe pecite na srednjoj temperaturi, u tiganju na masnoći, po 4-5 minuta sa svake strane. Ako pravite veću količinu pljeskavica, onda je bolje da ih pečete u namašćenoj tepsiji u rerni, jer je jednostavnije, nećete isprskati šporet i manje će se osetiti miris pržene ribe.
Pečene pljeskavice poslužite uz krompir salatu sa crnim lukom i sosom od rena. U ovom slučaju, sos od rena je sveži narendani ren pomešan sa kiselom pavlakom. Prijatno!