Pogledajte devet najčudnijih ulica na svetu

by | januar 3, 2012

Ulica toliko strma da ne može biti napravljena od asfalta, dugačke, kratke, uske, široke… sve su to odlike ulica koje su stavljene pod zajednički naziv – najčudnije ulice.

Najkraća ulica na svetu – „Ebenezer Place“, Škotska

Članak se nastavlja posle reklama

„Ebenezer Place“ u Viku, Škotska, ima titulu najkraće ulice na svetu. Duga je samo 2.6 metara, zbog čega je ušla u Ginisovu knjigu rekorda. U ulici se nalazi samo jedna građevina, kuća sagrađena 1883. godine. Status ulice dobila je četiri godine kasnije, jer je vlasnik kuće, tadašnjeg hotela, morao označiti ime hotela na najužem delu građevine.

Najuža ulica – „Spreuerhofstraße“, Nemačka

Članak se nastavlja posle reklama

„Spreuerhofstraße“ je najuža ulica na svetu, a nalazi se u gradu Rojtlingenu, u Nemačkoj. U najužem delu široka je samo 31 centimetar, a u najširem 50 centimetara. Ulica je sagrađena 1727. godine, tokom obnove od velikog požara koji je poharao to područje godinu dana pre.

Članak se nastavlja posle reklama

Najstrmija ulica – „Baldwin Street“, Novi Zeland

Novi Zeland je prepun gradova koji su podignuti na obroncima planina, a grad Dunedin nije izuzetak. U njegovom mirnom predgrađu nalazi se i „Baldwin Street“, dugačka samo 350 metara i najstrmija ulica na svetu. Počinje s umerenom, laganom uzbrdicom, koja se potom oštro penje i pretvara u neverovatan uspon od 19 stepeni. Zbog strmosti u gornjem delu obložena je betonom, jer bi asfalt tokom vrućih dana mogao skliznuti niz kosinu. Ulicu su osmislili britanski inženjeri, koji zapravo nikada nisu ni kročili na tlo Novog Zelanda, nego su napamet napravili projektantska rešenja gledajući mapu.

Članak se nastavlja posle reklama

Jako zakrivljena ulica – „Lombard St“, San Francisko

Članak se nastavlja posle reklama

„Lombard Street“ mnogi smatraju najbizarnijom ulicom na svetu, a tu je laskavu titulu dobila zbog svoje neverovatne zakrivljenosti. Ulica ima čak osam zaobljenih krivina koje su dodate jer se smatralo da će ulica bez krivina biti previše strma. Iako se to ne čini na prvi pogled, krivine se tu nalaze zbog sigurnosti prolaznika. Ipak, iako to mnogi smatraju, ovo nije najzakrivljenija ulica. Samo je poznatija, lepša i u bogatijem delu od puno zakrivljenije uice koja se zove „Vermont Street“.

Najkomplikovanija petlja – „Judge Harry Pregerson Interchange“, Los Anđeles

Članak se nastavlja posle reklama

Jedna od najkomplikovanije rešenih petlji u SAD-u nalazi se u Los Anđelesu, a reč je o čitavom nizu petlji i mostova, koji omogućavaju saobraćaj s obe strane međudržavnih puteva. Petlja je otvorena 1993. godine.

Najduži državni autoput na svetu – Australijski autoput

Australijski autoput br. 1, mreža je autoputeva koji povezuju australijski kontinent i sve glavne gardove. Dug je oko 14.500 kilometara zbog čega ima titulu najdužeg državnog autoputa na svetu, zajedno s Transibirskim autoputem dugim 11.000 km i Transkanadskim od 8.030 km. Ovim autoputem svakog dana putuje oko milion ljudi.

Članak se nastavlja posle reklama

Najduži kružni tok – „Putrajaya“, Malezija

Ljudi često ne shvataju da se voze ovim kružnim tokom, uglavnom misle da je to samo brdo. Prečnik ovog kružnog toka je 3.5 kilometara.

Članak se nastavlja posle reklama

Najšira ulica na svetu – „9 de Julio“, Buenos Aires, Argentina

Avenija koja je dobila ime po danu nezavisnosti Argentine, najšira je ulica na svetu. Ima čak šest traka u svakom pravcu i proteže se kroz jedan čitav blok grada. U ulici se nalaze brojne važne zgrade, a da bi prešli s jedne strane na drugu treba vam barem pet minuta.

Najduža cesta na svetu – Panamerički autoput, SAD-Čile

U originalu poznat kao „Pan-American Highway“, ovaj autoput je najduži na svetu. Godine 1990. je na tronu najdužeg zamenio „Young“ u Torontu, u Kanadi. Ovaj autoput je dugačak čak 48.000 kilometara, a prolazi kroz čak 14 zemalja među kojima su SAD, Kanada, Meksiko, Peru, Argentina, Salvador, Nikaragva, Gvatemala, Honduras, Kostarika, Panama, Kolumbija, Ekvador i Čile.

Tagovi: