Kremasta čorbica od samo pet sastojaka

by | jul 27, 2020
Čorba od brokolija

Ukusna čorba od brokolija i sira oduzeće vam manje od pola sata, a za uzvrat pružiti obilje hranljivih sastojaka i to sada, kada je sezona svežeg povrća u punom jeku. Ovaj jednostavan recept sa niskim procentom ugljenih hidrata je zdrav, okrepljujuć i bezglutenski. Recepti za čorbe od povrća su zaista brojni, ali najčešće podrazumevaju korišćenje brašna (da bi se postigla odgovarajuća gustina) i poduži spisak potrebnih namirnica. (Pročitaj: Seme bosiljka – riznica minerala u majušnom zrnu)

Za čorbu od brokolija i sira dovoljno vam je samo pet sastojaka, a ukoliko vodite računa o unosu ugljenih hidrata, onda je ona pravi izbor za vas.

Čorba od brokolija i sira

Sastojci:
700 g brokolija isečenog na sitnije komade
4 čena belog luka (sitno iseckan)
250 ml milerama (nemojte ga razvodnjavati mlekom jer će čorba izgubiti svoju divnu, kremastu strukturu)
800 ml vode
300 g izrendanog sira + 50 g za posipanje (najbolje je da koristite čedar)

Priprema:
Prodinstajte luk dok ne zamiriše (1-2 minuta), pazeći da ne zagori. Dodajte vodu, mileram i seckani brokoli. Dinstajte petnaestak minuta, dok brokoli ne omekša. Vreme pripreme zavisiće od veličine komada (sitno iseckan brokoli skuvaće se brže nego krupni komadi). Izvadite brokoli iz šerpe i stavite ga u tanjir. (Pročitaj: Najukusnija jela sa govedinom – Sote Stroganov)

Smanjite temperaturu, pa u čorbu postepeno dodajte 300g sira (nikako nemojte izručiti celu količinu odjednom!). On će pomoći da se tečnost zgusne. Neprestano mešajte sve dok se sir potpuno ne otopi. Kako ne bi došlo do zgrušavanja, temperatura mora biti niska. Što duže budete kuvali, čorba će postajati sve gušća. Kada se sir istopi, vratite brokoli u šerpu i promešajte. Ukoliko želite da čorbica bude gušća, polovinu brokolija izblendajte nakon kuvanja. Zatim ga vratite u šerpu i pustite da proključa. Sipajte u tanjire i po površini izrendajte 50g sira.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada savladate osnovni proces pripreme, čorbicu možete prilagoditi svom nepcu. Dodajte omiljene začine ili neko drugo povrće poput karfiola, paprike ili luka. Ukoliko volite meso, čorbu obogatite iseckanom piletinom ili proprženom slaninicom. (Pročitaj: Potaž Sen Žermen – ukus dostojan kraljevskog nepca)

Brokoli čorbica u frižideru može stajati pet dana. Ukoliko se sastojci razdvoje, podgrejte je uz energično mešanje i vratiće joj se prvobitna konzistencija. Prijatno!

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty