Pikantni vafl od leblebija sa umakom od paradajza

by | jul 29, 2020
Slani vafl

Slani vafl od leblebija i paradajz sosa pružiće vam priliku da u svoj jelovnik unesete zdrave namirnice. Zbog blagog ukusa, uz osnovne sastojke date u receptu možete koristiti i svoje omiljene začine. Mediteranski šmek postići ćete korišćenjem origana, a ako preferirate ljuto, ne ustežite se da dodate čili. Pa ipak, nemojte preterivati jer preveliki broj začina može narušiti harmoničnost ovog laganog jela. (Pročitaj: Proteinski ručak po ukusu gurmana – pileći mafini sa jajima i povrćem)

Slani vafl od leblebija sa umakom od paradajza

Sastojci:
2 kašike ulja
1 veća glavica crnog luka isečenog na tanke kolutove
4 čena belog luka (iseckan)
2 kašičice majčine dušice (koristite sušeni začin)
400 g svežeg paradajza (iseckajte ga na što sitnije kockice)
1/4 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
100 g brašna od leblebija
180 ml mleka
50 g izrendanog sira (najbolje je da bude čedar)
1 jaje (odvojeno se koriste belance i žumance)
2 kašičice sirćeta
1 kašičica sode bikarbone

Priprema:
Kratko (oko 3 minuta) prodinstajte luk i majčinu dušicu na ulju. Dodajte pola čaše vode i paradajz. Posolite i pobiberite, pa nastavite da dinstate. Kada se zgusne i poprimi strukturu sosa, odložite sa strane. (Pročitaj: Gaspačo – idealno letnje jelo (za čiju vam pripremu ne treba šporet)

U drugu posudu sipajte brašno, dodajte mleko i kašiku ulja, posolite i pobiberite. Dodajte rendani sir i žumance, pa dobro promešajte. Sipajte sirće i sodu bikarbonu, pa ponovo promešajte. Ostavite na stolu.

Mikserom umutite belance tako da dobijete čvrstu penu. Zatim ga pomešajte sa smesom od brašna pazeći da se ne raspadne (blago ga umešajte u fil, nikako nemojte energično mutiti). Dobijena masa biće ređa i kašikom je sipajte u aparat za galete. Pecite oko pet minuta, dok boja ne postane zlatno-smeđa, a sredina vafla ispečena.

Članak se nastavlja posle reklama

Stavite vafle u tanjir i prelijte ih sosom od paradajza i luka. Ukoliko želite, uz vafle možete poslužiti pržena jaja. S obzirom na to da ovo jelo nije visokokalorično, sebi možete priuštiti i neki lep dezert, npr. kolačiće sa čokoladom koji se prave od samo pet sastojaka. Uživajte u zdravom i ukusnom obroku!

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images