Njoke od bundeve – ručak koji ćete obožavati
Bundeva obiluje nutrijentima, a ima prilično neutralan ukus, što se može sjajno iskoristiti u kuhinji. Upotrebite je umesto neke manje zdrave namirnice i uz odgovarajuće začine, dobićete ukusan, a kvalitetan obrok. S obzirom na to da može biti sastojak i slatkih i slanih specijalteta, odaberite recept koji odgovara vašim zahtevima. Ako tražite ukusno, kremasto jelo koje će postati vaš tradicionalni nedeljni ručak, isprobajte njoke od bundeve u umaku od sira. (Pročitaj: Šta li bi o čuvenoj salati rekao Cezar?)
Kora bundeve je čvrsta i teško se čisti, tako da je najbolje da je prvo ispečete u rerni, nakon čega će se lako skinuti. Ceo proces biće brži ako bundevu prethodno isečete na manje komade, ali čak ni tada nema potrebe da joj skidate koru pre pečenja.
View this post on Instagram
Kremaste njoke od bundeve u umaku od sira
Sastojci za njoke:
500 g bundeve
20 g putera
1 žumance
oko 150 g oštrog brašna (tačna količina zavisi od vrste bundeve)
50 g rendanog parmezana
prstohvat soli i bibera
Sastojci za sos:
1 konzerva pelata
1 crni luk isečen na kockice
so i biber
1 kašičica maslinovog ulja
50g parmezana
Priprema:
Očišćenu bundevu isecite na komade i pecite u rerni oko pola sata, na 180° C. Kada se malo prohladi, skinite joj koru, izgnječite je viljuškom za pravljenje pirea, pa dodajte puter. Posle toga, dodajte žumance, parmezan, brašno i začine. Mešajte sastojke sve dok ne dobijete glatko testo. (Pročitaj: Biće vam omiljen ručak, užina i doručak: Njihovo veličanstvo – palačinke sa tikvicama)
Od testa napravite 5 loptica, pa svaku oblikujte u valjak i secite tako da dobijete njoke odgovarajuće veličine. Kuvajte ih u slanoj vodi, a već nakon 2-3 minuta, kada počnu da izlaze na površinu, njoke su gotove i treba ih procediti.
Priprema sosa:
Prodinstajte luk na maslinovom ulju tako da postane staklast. Sipajte pelat, posolite koliko treba i kuvajte desetak minuta. Kada se sos zgusne, sklonite ga sa ringle, sipajte parmezan i promešajte. Ubacite njoke, lagano sjedinite i sipajte u tanjire. Ukrasite svežim peršunom. Prijatno!