Brzo se pravi, a još brže pojede – lava kolač od crne čokolade

by | oktobar 3, 2020
Lava kolač recept

Spoj čokoladne torte i suflea, lava kolač je ime dobio zahvaljujući tečnom središnjem delu. Kada se poslastica raseče, iz nje izlazi rastopljena čokalada koja podseća na lavu. Zasluge za prvobitni recept sebi je pripisao jedan Amerikanac, šef kuhinje, koji je tvrdio da je 1987. godine u Njujorku napravio prvi lava kolač. Prema njegovim rečima, otkriće je bilo sasvim slučajno. Izvukao je kolač iz rerne pre vremena i shvatio da mu je sredina tečna, a ukus izuzetno lep.

Tu njegovu tvrdnju osporavali su Francuzi, tvrdeći da je takav slatkiš već postojao u Francuskoj. Bilo kako bilo, recept je postao popularan širom sveta i danas se lava kolač nalazi u redovnoj ponudi mnogih restorana. (Pročitaj: Veganski krambl sa trešnjama – harmonija hrskavog testa i sočnog voća)

Iako deluje komplikovano, kolač se pravi od samo pet sastojaka: putera, jaja, šećera, čokolade i brašna. Kako bi se pojačala čokoladna nota, tome se ponekad doda kašika jake kafe. Bogatiji ukus postiže se i korišćenjem ekstrakta vanile, kao i male količine soli ili cimeta. Kolačići se peku u kalupu za mafine.

Kolač se služi dok je topao, odmah nakon vađenja iz rerne, kako se rastopljena čokolada ne bi zgusnula. Uz lava kolač servira se kugla sladoleda, sveže voće ili voćni preliv. Ako nemate ništa od navedenog, kolač možete posuti šećerom u prahu i ukrasiti listićima nane. (Pročitaj: Šta li bi o čuvenoj salati rekao Cezar?)

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za lava kolač

Sastojci:
3 jaja
1 vanil šećer
60 g brašna
150 g šećera
180 g crne čokolade sa što većim procentom kakaa
125 g putera

Priprema:
Penasto umućena jaja pomešajte sa vanil šećerom, brašnom i običnim šećerom. (Pročitaj: Probajte zdrav Snikers kolač zbog kog vas neće gristi savest, a ići će vam voda na usta)

Rastopite puter i čokoladu, pa postepeno, uz neprestano mešanje, sipajte u smesu sa jajima. Umutite tako da dobijete kompaktnu masu i sipajte u kalup za mafine. Pecite od 7 do 10 minuta, na 190° C. Kada površina kolača krene da puca, znači da je vreme da ga izvadite iz rerne. Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images