Bitka oko crvenih potpetica se nastavlja…

by | januar 5, 2012

Čini se da se ni blizu ne nazire kraj sudskom ratu Christiana Louboutina i Yves Saint Laurenta zbog famoznih cipela sa crvenom potpeticom koje su zaštitni znak Louboutinovih cipela, a koje je, kako tvrdi slavni dizajner, kopirala modna kuća „YSL“.

Autor najpopularnijih cipela na svetu, nakon što je sud presudio u korist „YSL-a“, pretrpio je još jedan udarac u nastojanju da zaštiti crvenu boju na potpeticama. Naime, grupa eminentnih pravnika s najprestižnijih američkih pravnih fakulteta stala je na stranu „YSL-a“, prenosi britanski „Vogue“. Tražili su od Saveznog suda za žalbe na Menhetnu da ne dopusti Louboutinu da monopolizuje crvenu boju nakon što je on podneo žalbu na presudu.

Članak se nastavlja posle reklama

Žalba treba da bude odbačena kako bi se sačuvala sloboda inovacija i konkurencija, tvrdi grupa pravnika: „Žene koje kupuju crvene cipele rade to s razlogom. Te cipele imaju posebno značenje ženama i to ne može da se nadomesti cipelama drugih boja… Sudovi ne bi trebali olako da dopuste određenom konkurentu da monopolizuje modna tržišta.“

Naime, Louboutin je u tužbi protiv „YSL-a“ zbog kopiranja cipela sa crvenim potpeticama u aprilu prošle godine tražio milion dolara odštete. Savezni sud na Menhetnu odbacio je tužbu.

„YSL“ je na Louboutinovu žalbu odgovorio da bi presuda suda trebala da ostane izvorna, odnosno da se Louboutinu ne sme dopustiti da zaštiti crvenu boju i da nije dokazao da je „YSL“ zbog korišćenja crvenih potpetica naneo ‘nepopravljivu štetu’ njegovom poslovanju.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: