KESTEN kao lek
Kesten kao hrana ima visoku energetsku vrednost, a glavni sastojci su mu skrob i šećer. Bogat je vitaminima grupe B, vitaminom A, a ima i malo vitamina C.
Što se tiče minerala, najzastupljeniji su kalijum i fosfor, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar i mangan. Energetska vrednost ploda kestena u 100 grama je 215 kalorija. U gastronomiji se od kestena pripremaju razne supe, čorbe, pirei, dodaci jelima i poslastice. Plod je vrlo ukusan i pečen i kuvan.
Brašno od kestena je zbog lake probavljivosti pogodno za ishranu iscrpljenih, starih osoba i dece. Hleb napravljen od kestenovog brašna ima prijatan miris, sladak ukus i dugo drži svežinu. Za pravljenje hleba i peciva kestenovo brašno se koristi samo ili pomešano sa brašnom od žitarica. Kesten ima prednost u odnosu na žitarice jer deluje bazično i pogodan je u ishrani obolelih od reumatskih bolesti i gihta.