Kremasti šejk za zdrav i ukusan dezert!
Da biste se osvežili, napunili energijom i zdravo zasladili, kremasti šejk je savršeno rešenje, zar ne? Iako se šejkovi najčešće vezuju za tople letnje dane, nema razloga da i sada ne priuštite sebi osveženje napravljeno od biljnih sladoleda, ovsenih pahuljica, indijskog oraha i kokosa. Umesto svežeg voća možete koristiti ono iz zamrzivača, a u kombinaciji sa semenkama, kafom i čokoladom ulepšaće vam dan, verujte nam.
Evo tri predloga za kremasti šejk. Odaberite ili izmenite po sopstvenom izboru:
Moka, tahini i kokos šejk
U blenderu izmiksajte 320 g sladoleda od kokosovog mleka i indijskog oraha s ukusom vanile (vidi u nastavku), 2,5 dl nezaslađenog kokosovog mleka, 1 kašiku tahinija, ½ kašičice instant (espreso) kafe i prstohvat kardamoma. Ako želite ređu konzistenciju, dodajte još malo kokosovog mleka (najbolje postepeno, kašikom). Sipajte u duboke čaše i pospite semenkama susama i instant kafom.
Za sladoled: izblendirajte 360 ml kokosovog mleka iz limenke sa 3 kašike meda, 2 kašičice ekstrakta vanile, 1 šoljom neslanog indijskog oraha i 2 kašike istopljenog kokosovog ulja pa zamrznite.
Šejk od manga, kurkume i indijskog oraha
U blenderu umutite oko 250g zamrznutih komadića manga, 150 g sladoleda od mleka indijskog oraha s ukusom vanile (vidi recept za sladoled iznad), ½ kašičice kurkume, dva bogata prstohvata cimeta u prahu i prstohvat ljute papričice u prahu. Ako želite ređu konzistenciju, dodajte još mleka od indijskog oraha. Sipajte u duboke čaše i garnirajte kriškama manga.
Kremasti šejk od zamrznutih jagoda i ovsenih pahuljica
U blenderu umutite oko 200 g zamrznutih jagoda, 150 g sladoleda od ovsenog mleka s ukusom vanile (vidi u nastavku), 170 ml nezaslađenog ovsenog mleka i 2 kašike neslanih konopljinih semenki. Ako želite ređu konzistenciju, dodajte kašiku po kašiku ovsenog mleka. Servirajte u dubokim čašama i pospite komadićima jagoda.
Za sladoled: izblendirajte 3 šolje biljnog mleka, 1 šolju neslanog indijskog oraha, ¼ šolje ovsenih pahuljica, 2/3 šolje javorovog sirupa ili meda, 2 kašičice ekstrakta vanile i prstohvat soli, pa zamrznite.