Ne odričite se omiljenog slatkiša: Domaći oreo keks bez šećera
Pre nego što sa vama podelimo fantastičan recept za domaći oreo keks bez šećera, pročitajte malo zanimljivosti o ovoj fantastičnoj poslastici…
Da li ste znali da je oreo keks najstariji keks na svetu? Nastao je 1898. godine u Americi, a 1912. dobio je naziv “Oreo”. Keks je zapravo za sto godina nekoliko puta menjao naziv – Oreo biscuit, Oreo sandwich, Oreo Chocolate Sandwich Cookie, samo su neka su od imena. Njegovo specifično ime još uvek je misterija. Najprihvaćenija teorija je ta da ime slatkiša potiče od francuske reči Or – zlato.
Prva serija kolača bila je napravljena od patišpanja sa belancem i fila od limuna, ali se i ukus menjan nekoliko puta.
Fun facts: Istraživanja pokazuju da čak 50% ljudi keks podeli na dva dela pre nego što ga pojede, a žene to rade češće nego muškarci. (Pročitaj: Energetske štanglice – idealno rešenje kad vam padne šećer)
Pa, zbog čega i sami ne biste probali da napravite varijantu ovog poznatog keksa i to onu bez šećera. Evo šta vam treba za domaći oreo keks:
Sastojci:
Za testo:
220g bademovog brašna
3 kašike lanenog brašna
125g maslaca
100g stevije
Kašika ekstrata vanile
1 jaje
5 kašika kakao praha
2 kašike čija semenki
1/2 kašičice sode bikarbone
Kašika jabukovog sirćeta
Prstohvat soli
Za fil:
85g maslaca
2 kašike kokosovog maslaca
Kašika ekstrata vanile
Kašika stevije
1-2 kašike prirodne boje (po želji)
Priprema:
- Rernu zagrejte na 175 stepeni.
- U posudi pomešajte bademovo brašno, kakao prah, laneno brašno, čija semenke, sodu bikarbonu, so i malo jabukovog sirćeta.
- U drugoj posudi izmešajte zaslađivač, maslac i ekstrat vanile, mutite mikserom nekoliko minuta, dok ne dobijete kremastu smesu, a zatim dodajte jaje, pa mešajte još malo. U ovu smesu dodajte malo suvih sastojaka, a kada se formira testo, zavijte ga u papir i stavite u frižider da odstoji minimum 2h.
- Kada se testo stegne, presecite ga na pola. Jednu polovinu vratite u frižider, a drugu izvaljajte oklagijom, koju ste prethodno posuli kakao prahom, kako se testo ne bi lepilo. Izvaljano testo ponovo skupite u kuglicu, pa postupak vajanja ponovite nekoliko puta. (Pročitaj: Zdrav i zasitan – domaći sutlijaš sa čokoladom i bananama)
- Na izvaljanom testu, srednje debljine, čašom napravite kalupove za keks. Isti postupak ponovite i sa drugim delom testa.
- Male krugove od testa stavite na pleh, obložen pek papirom i pecite ih 8 do 10 minuta. Ostavite keksiće da se potpuno ohlade, a zatim napravite fil kojim ćete spojiti dve polovine oreo keksića.
- Kako biste napravili fil, u posudi izmešajte kokosov maslac, steviju, maslac i ekstrat vanile. Fil stavite u vrećicu za šlag pa nafilujte jedan keks, a drugim ga preklopite i dobili ste pravi oreo.
Nakon toga, vreme je za uživanje! Prijatno! 😀