Najbolje namirnice za doručak – Birajte ove proteine, žitarice i voće
Nutricionisti se slažu da kalorijski unos treba da bude najveći u prvoj polovini dana. Kada telo već ujutro snabdete energijom, manje su šanse da ćete se kasnije prejesti. Preskakanje doručka takođe povećava šanse da nešto grickate tokom dana, kako biste nadoknadili propuštene jutarnje kalorije. Kakav doručak je najbolji? Onaj koji je uravnotežen i sadrži proteine, masti i vlakna.
Ako želite da budete siti do ručka, vaš doručak treba da uključuje najmanje 25 grama proteina. Započinjanje dana ugljenim hidratima privremeno će vas zasititi, ali ćete zato do odlaska na spavanje pojesti i više nego što treba.
Šta jesti za doručak? Jaja su odlična opcija jer su jeftina i mogu se spremati na razne načine. Pored toga, obiluju belančevinama i gvožđem. (Pročitaj: Šarene korpice od jaja i povrća poklon su za sva čula (video))
Sve dok ne preterujete sa njegovom količinom, puter od orašastih plodova je odličan izbor za početak dana. Opskrbiće vas dobrim mastima i proteinima, a možete ga jesti u kombinaciji sa grčkim jogurtom ili smutijem.
Sejtan je alternativa mesu koja će odlično upotpuniti ukus omleta, pa ga uvrstite u svoj jutarnji meni.
Najbolji doručak
Bobičasto voće poput jagoda, borovnica i malina sadrži prirodnu slatkoću i popraviće ukus svega što nije dovoljno slatko. Van sezone koristite zaleđene bobice, pa ćete čak i u zimskim mesecima organizmu obezbediti neophodne vitamine. Dinja, kivi i banane takođe su dobar izbor za doručak, ali u kombinaciji sa drugim namirnicama. (Pročitaj: Evo zašto su borovnice sinonim za zdravlje)
Bilo da je jedete toplu, u hladnim zimskim danima ili vam prija hladna, tek izvađena iz frižidera, ovsena kaša obezbediće vlakna koja pomažu da se rešite viška kilograma. Umesto kaše, za doručak možete jesti i kinou. Skuvajte je uveče i za doručak jedite sa biljnim mlekom, a uz dodatak cimeta biće savršena alternativa granoli.
Pirinač ste navikli da jedete za ručak, ali on može biti pravi izbor i za doručak. Napravite pirinčani puding sa kokosovim mlekom, a ukus obogatite malom količinom muskatnog oraščića.
Ako do sada niste isprobali amarant, sada je vreme da to učinite. Orašasta tekstura skriva obilje vlakana koja pomažu u varenju, tako da ćete biti siti i nećete imati problem sa probavom. (Pročitaj: Napunite tanjir hranom bogatom vlaknima – ona su važna iz više razloga)