Provereni recept Katarine Stojković: namaz koji podiže imunitet
Svake zime, a naročito ove, pandemijske, u potrazi smo za hranom koja podiže imunitet. Ovo je namaz koji podiže imunitet, jer šta je bolje za to od jela u kome se nalazi bundeva, đumbir i pomorandža?
Kako bundeva, đumbir i pomorandža podižu imunitet?
Bundeva je sama po sebi odlična jer sadrži vitamin C, ali je i jedan od retkih valjanih rezervoara vitamina A. Uz to, bogata je magnezijumom i vlaknima.
Đumbir takođe sadrži vitamin C, ali uz njega je bogat i vitaminima B, natrijumom, kalcijumom i gvožđem. Njegova vrednost je i u tome što ima protivupalno i antibiotsko dejstvo. (Pročitajte i: Moć prirodnih antibiotika: cimet leči ešerihiju koli, a limun upalu desni)
Pomorandža, to već znaju i deca: vitamin C je neizostavan kvalitet svih citrusa. Izvor je i vitamina B3 i B6. (Pročitajte i: Evo zašto su pomorandže supervoće i pravi izbor u bilo koje doba godine)
A zamislite tek koja je vrednost kada se sve ove namirnice upotrebe u jednom jelu.
Upravo zato Katarina Stojković, kuvarica i blogerka, rešila je da ovaj provereni recept koji podiže imunitet podeli sa vama:
Namaz od bundeve, đumbira i pomorandže
Možda vam sve iz naslova zvuči nespojivo, ali ako ste pristalica neobičnih ukusa i uvek spremni da probate nešto novo, sigurna sam da će vam se namaz dospasti. Slatkasto-kiselo-slan odlično ide uz neki lep hleb, ali i uz domaći čips. Ponekad ga čak jedemo i kao prilog uz meso. U tom slučaju možete ga malo više razrediti.
Ukoliko želite da dobijete kiseliji ukus, možete dodati i limun. Igrajte se dodacima i uživajte u još jednom zdravom namazu!
Ukoliko nemate organsku pomorandžu (važna je zbog upotrebe kore), u namaz stavite samo sok pomorandže. (Pročitajte i : Provereni recept Katarine Stojković: Zdrav hleb bez belog brašna)
POTREBNO:
1 veći komad bundeve – ispečen u rerni (na 200 stepeni, bundevu pecite oko 30 min, dok ne postane mekana kada je pipnete viljuškom) – oko 300 gr
1 veća organska pomorandža
1 šaka suncokreta
1 kašičica rendanog đumbira
2 kašike maslinovog ulja
so i drugi začini – po ukusu
PRIPREMA:
Pečenu bundevu prohladite pre upotrebe.
Izrendajte ili sitno iseckajte koru 1/4 pomorandže, ostatak iscedite da dobijete sok.
U seckalicu stavite suncokret i usitnite ga. Dodajte sve preostale sastojke (bundevu, đumbir, maslinovo ulje, rendanu koru pomorandže i sok pomorandže, so) i mutite dok masa ne postane glatka.
Namaz čuvajte u zatvorenoj teglici u frižideru 2-3 dana.
PRIJATNO!