Provereni recept Katarine Stojković: namaz koji podiže imunitet

by | januar 11, 2021
namaz koji podiže imunitet

Svake zime, a naročito ove, pandemijske, u potrazi smo za hranom koja podiže imunitet. Ovo je namaz koji podiže imunitet, jer šta je bolje za to od jela u kome se nalazi bundeva, đumbir i pomorandža?

Kako bundeva, đumbir i pomorandža podižu imunitet?

Bundeva je sama po sebi odlična jer sadrži vitamin C, ali je i jedan od retkih valjanih rezervoara vitamina A. Uz to, bogata je magnezijumom i vlaknima.

Đumbir takođe sadrži vitamin C, ali uz njega je bogat i vitaminima B, natrijumom, kalcijumom i gvožđem. Njegova vrednost je i u tome što ima protivupalno i antibiotsko dejstvo. (Pročitajte i: Moć prirodnih antibiotika: cimet leči ešerihiju koli, a limun upalu desni)

Pomorandža, to već znaju i deca: vitamin C je neizostavan kvalitet svih citrusa. Izvor je i vitamina B3 i B6. (Pročitajte i: Evo zašto su pomorandže supervoće i pravi izbor u bilo koje doba godine)

A zamislite tek koja je vrednost kada se sve ove namirnice upotrebe u jednom jelu.

Članak se nastavlja posle reklama

Upravo zato Katarina Stojković, kuvarica i blogerka, rešila je da ovaj provereni recept koji podiže imunitet podeli sa vama:

Namaz od bundeve, đumbira i pomorandže

Možda vam sve iz naslova zvuči nespojivo, ali ako ste pristalica neobičnih ukusa i uvek spremni da probate nešto novo, sigurna sam da će vam se namaz dospasti. Slatkasto-kiselo-slan odlično ide uz neki lep hleb, ali i uz domaći čips. Ponekad ga čak jedemo i kao prilog uz meso. U tom slučaju možete ga malo više razrediti.

Ukoliko želite da dobijete kiseliji ukus, možete dodati i limun. Igrajte se dodacima i uživajte u još jednom zdravom namazu!

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko nemate organsku pomorandžu (važna je zbog upotrebe kore), u namaz stavite samo sok pomorandže. (Pročitajte i : Provereni recept Katarine Stojković: Zdrav hleb bez belog brašna)

POTREBNO:

Članak se nastavlja posle reklama

1 veći komad bundeve – ispečen u rerni (na 200 stepeni, bundevu pecite oko 30 min, dok ne postane mekana kada je pipnete viljuškom) – oko 300 gr
1 veća organska pomorandža
1 šaka suncokreta
1 kašičica rendanog đumbira
2 kašike maslinovog ulja
so i drugi začini – po ukusu

PRIPREMA:

Pečenu bundevu prohladite pre upotrebe.

Izrendajte ili sitno iseckajte koru 1/4 pomorandže, ostatak iscedite da dobijete sok.

U seckalicu stavite suncokret i usitnite ga. Dodajte sve preostale sastojke (bundevu, đumbir, maslinovo ulje, rendanu koru pomorandže i sok pomorandže, so) i mutite dok masa ne postane glatka.

Članak se nastavlja posle reklama

Namaz čuvajte u zatvorenoj teglici u frižideru 2-3 dana.

PRIJATNO!

Veseli zalogajitbralnina/iStock/Getty images plus via Guliver