Viralna feta pasta: Vredi li je isprobati?
Društvene mreže zaposela je viralna feta pasta – recept sa Tik Tok-a koji delujeer-jednostavno i super-ukusno. Zamenica glavne urednice „Lepote i zdravlja“, Jasmina Ubiparip, u svojim #Beleškama iz kuhinje, rešila je da je napravi i proba. Pa, da vidimo, šta kaže Jasmina – koliko joj se hrabrost isplatila?
Viralna feta pasta: Vredi li je isprobati?
Započela sam da pišem ovaj tekst dok su paradajz i feta sir još bili u rerni. Kakav je rezultat?
Verujem da smo svi u poslednje vreme na društvenim mrežama videli recept za testeninu sa zapečenim feta sirom i čeri paradajzom.
Kažu da recept popularnost može zahvaliti blogerki MacKenzie Smith, koja stoji iz TikTok profila Grilled Cheese Social na kojem je objavila ovaj video, a recept se zatim proširio i na ostale društvene mreže.
Deluje toliko jednostavno i toliko ukusno da je teško ne poželeti da ga napravite, a ja sam pomislila da je danas odličan trenutak da ga testiram za Beleške iz kuhinje. Hajde, možda sam se malo preračunala – em kasnim u redakciju, em nisam kod kuće imala baš sve sastojke u skladu s receptom, ali sad – šta je tu je.
Kao i većina (zaposlenih) žena, često modifikujem recepte u skladu s onim što mi se u tom trenutku nađe pri ruci, jer nemam svakodnevno vremena za nabavku. Ovde ću zapisati i originalni recept, ali i ono što sam ovog puta izmenila.
Recept za superjednostavnu viralnu feta pastu
Potrebno:
* 500 g čeri paradajza
(Pošto pravim veću količinu – oko 6 porcija – požalila sam što nemam i 1 kg paradajza.)
* Kocka feta sira
(Stavila sam više, zbog fotografije, da mi posuda ne ostane poluprazna. Ali, kad ne budem pravila za fotkanje, staviću više paradajza a manje sira. Vi, naravno, prilagodite svom ukusu. Osim toga, nisam imala feta sir pa sam ga zamenila tarskim. Važno je da se sir lepo topi.)
* Malo maslinovog ulja
* Sveže ili sušeno začinsko bilje – najbolje majčina dušica ili bosiljak. Može i tucana ljuta paprika ili čili paprika ako volite ljutkast ukus
(Koristila sam svež ruzmarin i vlašac, jer sam to imala kod kuće. Ali jedva čekam da probam sa majčinom dušicom.)
* Dva-tri čena oljuštenog belog luka
* So i biber
* Skuvana testenina po izboru
* Za serviranje: listovi svežeg bosiljka ili rukola
Priprema:
1. Uključite rernu na 200 stepeni.
2. U manjoj posudi za pečenje pomešajte paradajz i beli luk, sasvim ga malo posolite (dozirajte prema tome koliko je slan sir) i pobiberite. Prelijte maslinovim uljem pa izmešajte tako da ulje prekrije paradajz.
3. U sredinu smestite kocku feta sira.
4. Pospite svežim ili sušenim začinskim biljem pa pecite oko 40 minuta, tj. dok paradajz ne pusti vodu, sir omekša a začinsko bilje počne da širi neodoljiv miris.
5. Izvadite iz rerne pa sve izgnječite viljuškom.
6. Umešajte testeninu i servirajte sa svežim bosiljkom ili rukolom.
Rezime
Ovaj recept će se definitivno naći među onima koje redovno pripremam. Vrlo je jednostavan, ne zahteva gotovo nikakav trud, a ukus je… Ma šta da vam pričam, probajte sami!