Viralna feta pasta: Vredi li je isprobati?

by | februar 23, 2021
viralna feta pasta

Društvene mreže zaposela je viralna feta pasta – recept sa Tik Tok-a koji delujeer-jednostavno i super-ukusno. Zamenica glavne urednice „Lepote i zdravlja“, Jasmina Ubiparip, u svojim #Beleškama iz kuhinje, rešila je da je napravi i proba. Pa, da vidimo, šta kaže Jasmina – koliko joj se hrabrost isplatila?

Viralna feta pasta: Vredi li je isprobati?

viralna feta pasta

Jasmina Ubiparip

Započela sam da pišem ovaj tekst dok su paradajz i feta sir još bili u rerni. Kakav je rezultat?

Verujem da smo svi u poslednje vreme na društvenim mrežama videli recept za testeninu sa zapečenim feta sirom i čeri paradajzom.

Kažu da recept popularnost može zahvaliti blogerki MacKenzie Smith, koja stoji iz TikTok profila Grilled Cheese Social na kojem je objavila ovaj video, a recept se zatim proširio i na ostale društvene mreže.

Članak se nastavlja posle reklama

Deluje toliko jednostavno i toliko ukusno da je teško ne poželeti da ga napravite, a ja sam pomislila da je danas odličan trenutak da ga testiram za Beleške iz kuhinje. Hajde, možda sam se malo preračunala – em kasnim u redakciju, em nisam kod kuće imala baš sve sastojke u skladu s receptom, ali sad – šta je tu je.

Kao i većina (zaposlenih) žena, često modifikujem recepte u skladu s onim što mi se u tom trenutku nađe pri ruci, jer nemam svakodnevno vremena za nabavku. Ovde ću zapisati i originalni recept, ali i ono što sam ovog puta izmenila.

Recept za superjednostavnu viralnu feta pastu

Potrebno:

Članak se nastavlja posle reklama

* 500 g čeri paradajza

(Pošto pravim veću količinu – oko 6 porcija – požalila sam što nemam i 1 kg paradajza.)

Članak se nastavlja posle reklama

* Kocka feta sira

(Stavila sam više, zbog fotografije, da mi posuda ne ostane poluprazna. Ali, kad ne budem pravila za fotkanje, staviću više paradajza a manje sira. Vi, naravno, prilagodite svom ukusu. Osim toga, nisam imala feta sir pa sam ga zamenila tarskim. Važno je da se sir lepo topi.)

* Malo maslinovog ulja

* Sveže ili sušeno začinsko bilje – najbolje majčina dušica ili bosiljak. Može i tucana ljuta paprika ili čili paprika ako volite ljutkast ukus

(Koristila sam svež ruzmarin i vlašac, jer sam to imala kod kuće. Ali jedva čekam da probam sa majčinom dušicom.)

Članak se nastavlja posle reklama

* Dva-tri čena oljuštenog belog luka

* So i biber

* Skuvana testenina po izboru

* Za serviranje: listovi svežeg bosiljka ili rukola

Priprema:

1. Uključite rernu na 200 stepeni.

Članak se nastavlja posle reklama

2. U manjoj posudi za pečenje pomešajte paradajz i beli luk, sasvim ga malo posolite (dozirajte prema tome koliko je slan sir) i pobiberite. Prelijte maslinovim uljem pa izmešajte tako da ulje prekrije paradajz.

3. U sredinu smestite kocku feta sira.

4. Pospite svežim ili sušenim začinskim biljem pa pecite oko 40 minuta, tj. dok paradajz ne pusti vodu, sir omekša a začinsko bilje počne da širi neodoljiv miris.

5. Izvadite iz rerne pa sve izgnječite viljuškom.

6. Umešajte testeninu i servirajte sa svežim bosiljkom ili rukolom.

Članak se nastavlja posle reklama

Rezime

Ovaj recept će se definitivno naći među onima koje redovno pripremam. Vrlo je jednostavan, ne zahteva gotovo nikakav trud, a ukus je… Ma šta da vam pričam, probajte sami!

 

Jasmina UbiparipJasmina Ubiparip