Mediteranska supa od leblebija: Tako jednostavna, a tako savršena!
Mediteranska supa od leblebija je lagana, aromatična i bistra, obiluje (svežim!) belim lukom koji blagu aromu kuvanih leblebija čini još neodoljivijom, a viruse tera na povlačenje.
U njoj možete uživati tokom bilo kojeg godišnjeg doba, a po želji, uz leblebiju, možete dodavati i druge vrste povća. Na primer, sjajan dodatak će biti zeleno lisnato povrće dodato na samom kraju kuvanja, na primer, blitva ili spanać.
Mediteranska supa od leblebija
ZA 8-10 OSOBA
• 1 kg sirove leblebije
• otprilike 2 ravne kašičice soli
• 1-2 lovorova lista
• nekoliko zrna bibera
• 2-3 krompira iseckana na kockice
• 2-3 čena sitno iseckanog belog luka
• nekoliko kašika maslinovog ulja
• svež peršun
• sveže mleveni biber
(Pročitajte i… Koliko su leblebije zapravo zdrave?)
1. Operite leblebiju, pa je preko noći potopite u hladnu vodu.
2. Posle najmanje 6-8 sati prospite vodu, uspite mahunarku
u veći lonac i napunite ga do vrha hladnom vodom.
3. Posolite vodu, dodajte lovorov list i nekoliko
zrna bibera. Poklopite i stavite leblebiju da kuva na tihoj vatri oko 1 h i 30 min.
4. Dodajte krompir iseckan na kockice. Kuvajte još pola
sata do 45 minuta, dok leblebija potpuno ne omekša.
5. Isključite ringlu i začinite supu iseckanim belim lukom,
sveže mlevenim biberom i peršunom, pa je zalijte s
nekoliko kašika maslinovog ulja.
Servirajte i uživajte!
View this post on Instagram