Neodoljiva zimska poslastica: Kuglof u kuvanom vinu
Kuglof u kuvanom vinu je idealna poslastica za ovo doba godine. Fenomenalnog je ukusa, a sprema se za manje od jednog školskog časa. Sama priprema je jednostavna i traje 10 do 15 minuta. Namirnice? Imate ih kod kuće. (Pročitajte i: Neodoljiv je! Domaći tiramisu sa piškotama koji uspeva iz prve)
Kuglof u kuvanom vinu
Sastojci:
– 4 jajeta
– 270 gr šećera
– malo naribane korice limuna (pola kašike)
– prezla za posipanje
– puter za zamašćivanje
– 350 ml belog vina
– 20 ml soka od limuna
– 40 ml soka od pomorandže
– cimet, klinčići i kora narandže, po ukusu, za kuvanje vina
Priprema:
Radzvojite žumanca i belanca. U žumanca dodajte šećer, limunovu koru i mutite. Kada je su žumanca dobro umućena, umutite i belanca (u koja smo dodali 70 grama šećera) u čvrst sneg. Ulupana belanca dodajemo u smesu žumanaca i šećera i mešamo, lagano, varjačom.
Kalup za kuglof dobro namastite puterom i pospite prezlom, kako se ne bi dogodilo da se testo zalepi. Stavite kuglof na 180 stepeni i pecite ga 30 minuta.
Za to vreme, skuvajte belo vino sa 100 grama šećera i začinima po ukusu. Kada se kuglof ispeče (i nakon što odvojite komad za klince i klinceze), prelijte ga kuvanim vinom. Kada se dobro ohladi, isecite ga na kriške.
Prijatno!
Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rs Studio Doros/ Getty via Guliver