Hvata vas virus? Evo šta da uključite u ishranu, a šta da isključite iz nje
Poslušajte savete eksperata koji nam mogu pomoći da rizik od respiratornih infekcija svedemo na najmanju moguću meru i da sprečimo virus.
Počinje s osećajem grebanja u grlu, blagom jezom, groznicom i glavoboljom i, pre nego što se okrenemo, postajemo beskorisni do kraja nedelje. Znamo da smo usred sezone virusa – i pri tom ne mislimo samo na virus Covid-19, već i na sve one sezonske infekcije koje su nas mučile i prethodnih godina.
– Virusi koji izazivaju prehladu uglavnom se prenose vazdušnim putem. Kad ljudi kašlju ili kijaju u
našoj blizini, izloženi smo riziku-, kaže nutricionistkinja Ema Ros (Emma Ross), u ime brenda A.Vogel (avogel.co.uk). – Fizički kontakt s inficiranim ljudima i predmetima nemoguće je potpuno sprečiti: mobilni telefoni, novac, kvake i ljubimci glavni su krivci za obolevanje. Ali, uz više od 200.000 različitih tipova virusa (da ne spominjemo i rizik od korone), izbegavanje svih faktora rizika gotovo je nemoguće.- (Pročitajte i… Zaštitite se od virusa! Ovo su najbolji dodaci za jačanje imuniteta)
Virus i ishrana: Šta izbegavati
Pitali smo stručnjake – nutricioniste šta je to što treba da znamo, kada je ishrana u pitanju, da bismo koliko-toliko smanjili rizik od prehlade i gripa.
Manje mlečnih proizvoda
– Pokušajte da izbegavate mlečne proizvode ukoliko želite da ozdravite brže i ostanete zdravi. Ma koliko toplo mleko može da bude užitak, ovaj napitak doprinosi stvaraju sluzi i upalnih procesa. Ukoliko konzumirate previše mlečnih proizvoda, možda će vam biti potrebno više vremena da se otarasite sinusitisa ili gripa!-, objašnjava Aliks Vuds (Alix Woods), nutricionista u kompaniji Nutra Pharma
(qnutrapharma.com).
Prste dalje i od slatkiša
– Još jedan način kako možemo da ojačamo naš imunitet jeste da ne opterećujemo sistem namirnicama koje izazivaju upalni efekat. Jedna od njih je šećer, koji hrani gljivice i bakterije u našem telu, što može da utiče na prolongiranje bolesti- , objašnjava Aliks.
Šta da jedete – da biste pobedili grip
– Pokušajte da uključite namirnice bogate magnezijumom u svoj dnevni meni. Tu spadaju semenke suncokreta i bundeve, riba i zeleno lisnato povrće- , kaže nutricionistkinja Kasandra Barns (Cassandra Barns). Druge namirnice koje jačaju imunitet jesu beli luk, crveno meso, sočivo i zeleno lisnato povrće prepuno gvožđa, zatim riba koja je bogata vitaminom B12 i hrana bogata vitaminom C, kao što su organski citrusi, bobičasto voće, nar, kivi, paprike, brokoli i prokelj. Pomenute namirnice bi trebalo da su redovno na vašem jelovniku.
Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.