Napravite sami pirinčano mleko

Biljna mleka bogata su mineralima i vitaminima, a ne sadrže laktozu, pa su idealna za osobe koje su na posebnom režimu ishrane.

by | mart 18, 2021

Pirinčano mleko jedno je od najpoznatijih biljnih mleka, a zahvaljujući nutrijentima, pogodno je za osobe sa povišenim holesterolom, one koji žele da izgube višak kilograma ili nisu tolerantni na laktozu. (Pročitajte i… Otkrijte koje je biljno mleko najbolje za vas i kako se pravi!)

Ono što je najbolje od svega jeste to što ga možete napraviti i sami, a u nastavku saznajte i kako!

Recept za pirinčano mleko

Potrebno:

¾ šolje belog pirinča dugog zrna (možete koristiti i smeđi pirinač, ali beli daje bolji ukus i boju)
4 šolje vode (koristite manju količinu ukoliko želite kremastiju teksturu)
1 očišćena urma (umesto urme možete koristiti med, javorov ili agava sirup)
½ kašičice ekstrakta vanile (opciono)
2 kašičice kakao praha za “čokoladno mleko” (opciono)
¼ svežeg bobičastog voća za “voćno mleko” (opciono)

Način pripreme:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Prelijte pirinač vrelom (ali ne ključalom) vodom (toliko da prekrije pirinač) i ostavite da odstoji dva sata. Pirinač će omekšati, ali će i dalje biti sirov. Iscedite vodu i prespite u blender.
2. Dodajte ostatak vode, so i dodatne sastojke po ukusu (vanila, kakao prah, urma…). Blendajte minut, dok se svi sastojci ne spoje.
3. Ukoliko vam nije dovoljno slatko, dodajte još jednu ili dve urme.
4. Sipajte smesu u veću posudu prekrivenu gazom ili kuhinjskom krpom, kako biste iscedili mleko i odstranili pulpu.
5. Tako dobijeno mleko sipajte u posudu s poklopcem i spremite u frižider.
6. Pirinčano mleko može da stoji do pet dana, a koristi se za napitke (kafa ili smuti), za prelive ili u poslasticama.

Foto:

lepotaizdravlje.rsolhakozachenko / iStock / Getty via Guliver