Dosad smo vam uglavnom preporučivali zdrave i ukusne opcije za slatke palačinke, ali šta kažete na slane zelene palačinke?
Pored toga što se mogu poslužiti za doručak ili večeru, ove zelene palačinke idealne su za vegane, ali i za sve one koji žele ukusan i zdrav obrok. (Pročitajte i… Banana palačinke + grčki jogurt + bobičasto voće = odličan početak jutra vikendom)
Uz sve navedeno, istaći ćemo da smo ovaj recept pronašli kod čuvenog Džejmija Olivera, pa je to razlog više da ih isprobate već danas!
Zelene palačinke
Sastojci:
1 avokado
350 g čeri paradajza
100 g bejbi spanaća
3 mlada luka
15 g svežeg korijandera
1 limeta (ili limun)
maslinovo ulje
1 jaje (veganska verzija ga ne sadrži)
1 šolja brašna
1 šolja mleka (za vegansku verziju izaberite biljno mleko po ukusu!)
300g sira (švapskog ili biljnog)
morska so, biber
Način pripreme
- Oljuštite avokado i iseckajte ga na komadiće. Stavite u činiju i dodajte isečen čeri paradajz i pola količine spanaća.
- Iseckajte mladi luk i dodajte ga u činiju sa povrćem. Dodajte i iseckani korijander i prelijte sokom od limete (limuna).
- Prelijte sve sastojke maslinovim uljem, posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite avokado salatu sa strane.
- U blender ubacite jaje (ukoliko niste vegan), brašno, mleko, drugu polovinu spanaća i začinite po ukusu. Izblendajte dok ne dobijete gustu smesu.
- Namažite tiganj maslinovim uljem i zagrejte ga. Sipajte smesu i pecite sa svake strane 2 minuta (dok palačinka ne dobije zlatkastu boju).
- Prebacite palačinku na tanjir pa je filujte sirom i avokado salatom.
Prijatno!