Kako zaista smanjiti unos šećera?
Da li ste spremni na "šećerni" detoks?
Šećer je povezan s viškom kilograma, depresijom, hroničnim zapaljenskim procesima i povećava rizik od mnogobrojnih bolesti, pa je odluka da smanjite unos šećera svakako pametna.
Međutim, to nije nimalo lako, ma koliko jednostavno zvučalo. Detoks od šećera je mukotrpan proces koji često podseća na lečenje od zavisnosti, ali trud se svakako isplati. U nastavku vam donosimo smernice koje vam mogu pomoći da smanjite unos šećera.
Kako smanjiti unos šećera
Nemojte ići iz krajnosti u krajnost
Veoma je popularan trend potpunog prestanka unosa šećera, ali to zapravo nije pametna ideja. Potpuni, nagli prekid unosa šećera može da poremeti funkcije u organizmu i da utiče na naš nivo energije u toku dana, zbog čega na kraju više i jedemo. Ograničite unos na 1.800 kalorija dnevno, u čiji opseg može da se uvrsti i poneki slatkiš.
Birajte voće
Voće je idealna zamena za slatkiše, a pored toga što ćete utoliti želju za slatkim, izabraćete zdravu užinu, bogatu vitaminima i vlakanima. Možete isprobati i sušeno voće, ukoliko niste ljubitelj svežeg.
Pomozite sebi
Pre odluke da smanjite unos šećera, iz doma izbacite sva moguća iskušenja. Ispraznite fioke, frižider i skrivena mesta na koje sakrivate slatkiše.
Šećer je svuda!
Pored slatkiša, šećer se nalazi i u mnogobrojnim „slanim“ namirnicama, poput kečapa, proteinskih pločica i smutija, čipsa, grčkog jogurta, kupovnih žitarica… (Pročitajte i… 3 saveta za kontrolisan unos šećera)
Odabir pića
Kada pijete kafu ili čaj, nemojte sladiti svoje omiljeno piće. Isto važi i za sokove poput limunade. Isprva će vam biti teško, ali brzo ćete se navići.
Izaberite zamene
Ukoliko ne možete bez zaslađene kafe, umesto šećera, izaberite zdravije varijante poput agava sirupa ili stevije. Ali i ove zaslađivače koristite umereno!
Usredsredite se na proteine i zdrave masti
Izbalansiran obrok, bogat proteinima, zdravim mastima i vlakanima sprečiće napade gladi i žudnju za slatkim. Birajte orašaste plodove, meso, jaja, kao i mnogo voća i povrća.
(Pročitajte i… Kako naš organizam reaguje na preteran unos šećera)