Kremasto zadovoljstvo: Čorba od praziluka
Brza, jednostavna i pre svega veoma ukusna!
Hranljiva, ukusna i zdrava, čorba od praziluka je idealan obrok za celu porodicu.
Praziluk kao namirnica je idealan kako za osobe na dijeti (jer sadrži svega 54 kalorije po jednoj stabljici), tako i za sve one koji žele da sačuvaju svoje zdravlje. Ovaj luk bogat je vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Jedna stabljika sadrži čak 54% dnevne potrebe vitamina A. Uz to, sadrži i vitamin K koji čuva zdravlje srca i kostiju.
Lutein i zaeksantin u praziluku štite očno tkivo od oksidativnog oštećenja i filtriraju štetne UV zrake. Samo jedna šolja praziluka obezbeđuje 14 odsto od dnevnih potreba ovih nutrijenata.
Dali smo vam sasvim dovoljno razloga da uvrstite praziluk u dnevni meni, a evo i predloga kako.
Kremasta veganska čorba od praziluka
Sastojci:
1 šolja makadamija oraha
3 šolje supe od povrća (ili 1 kockica kupovne instant supe)
2 štapa iseckanog praziluka
6 čenova belog luka
1/2 šolja iseckanog crnog luka
2 šargarepe
1/2 šolje biljne pavlake (ili krem sira)
maslinovo ulje (može i kokosovo)
so, biber po ukusu
Isprobajte i… Mediteransku supu od leblebija
Način pripreme
1. Zagrejte maslinovo ili kokosovo ulje, pa dodajte praziluk, luk i iseckan beli luk. Kada porumeni, dodajte šargarepu, makadamijski orah i supu od povrća.
2. Kada povrće omekša, sipajte u blender i izblendajte.
3. Vratite u šerpu, dodajte biljnu pavlaku i kuvajte još desetak minuta. Začinite po ukusu.
Prijatno!
Nutritivne vrednosti
Tanjir čorbe od praziluka sadrži:
199 kalorija
13 g zasićenih masti
7,7 g transmasti
4,4 g nezasićenih masti
17 g ugljenih hidrata
3,8 g proteina