Neobično neodoljiv: Brauniz od cvekle
Da li ste spremni za ovu eksploziju ukusa?
Iako možda niste navikli, ali cvekla i te kako može da bude glavni sastojak i poslastica. Baš zato, danas smo odlučili da vam predstavimo recept za brauniz od cvekle.
Cvekla se od davnina koristila u kuhinjama raznih naroda, a prvenstveno jer je pokazala brojne blagodeti po zdravlje čoveka.
Ona obiluje mineralima kao što su gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, magnezijum, mangan, jod, bakar, fluor, sumpor, brom, litujum i stroncijum. Od vitamina, cvekla najviše sadrži vitamin C, vitamin B1 i B2, kao i vitamin koji se vrlo retko može naći u biljnim namirnicama, a to je B12.
Zbog hranljivih sastojaka, ovo povrće jača imuni sistem, poboljšava krvnu sliku, smanjuje upale, pomaže radu jetre i odlična je u detoksifikaciji organizma. (Pročitajte i… Benefiti ljubičaste hrane)
Iz svega navedenog, jasno je zašto se savetuje što češće konzumiranje cvekle, a u nastavku vam otkrivamo kako je možete probati i u slatkoj varijanti.
Brauniz od cvekle
Sastojci:
280 g kuvane cvekle
80 g putera
200 g crne čokolade
130 g smeđeg šećera (može i drugog zaslađivača poput stevije, kokosovog šećera)
3 jaja
110 g brašna
100 g bele čokolade
Način pripreme:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
2. U šerpici zagrejte puter, pa dodajte crnu čokoladu i mešajte dok se sastojci ne sjedine.
3. Kuvanu cveklu stavite u blender, dodajte jaja i šećer i komadiće bele čokolade pa izblendajte. Zatim u smesu dodajte brašno pa sjedinite.
4. Pecite u rerni 30 minuta.
5. Vreo kolač prelijte smesom čokolade i putera i ostavite da se ohladi.