Veganska musaka s patlidžanom: Brz i ukusan ručak
Veganska musaka s patlidžanom je naš izbor za ručak ovog vikenda!
View this post on Instagram
Kao što znamo, musaka je veoma popularno jelo, a najviše u Grčkoj. Uglavnom se pravi od slojeva mlevenog mesa, patlidžana, tikvica i krompira. Godinama, recepti su se dopunjavali, pa danas imamo sa pirinčem, od ribe, morskih plodova…
Nije poznato ko je osmislio musaku, ali se veruje da ima arapsko poreklo. Tokom ranih 1900ih godina, u ovo jelo dodat je i francuski bešamel sos.
Sam patlidžan ima brojna lekovita svojstva. Pored toga što poboljšava probavu, ovo povrće snižava holesterol i reguliše nivo šećera u krvi. Uz sve to, normalizuje rad srca i sadrži brojne vitamine i minerale.
Baš smo se zato odlučili za musaku s patlidžanom. Naša verzija svakako nije tradicionalna, ali je koncept isti- musaka je ukusna i veoma zdrava. U nastavku vam donosimo ceo recept.
Veganska musaka s patlidžanom
Sastojci:
- 4 čena belog luka
- 2 manja patlidžana
- 1 šolja indijskog oraha
- 1 šolja iseckanog crnog luka
- 1 konzerva sočiva
- 1 konzerva pelata od paradjza
- šolja biljne pavlake
- maslinovo ulje
- so, biber, origano
Isprobajte i… Musaku od ribe
Način pripreme
- Zagrejte rernu na 200 stepeni.
- Iseckajte patlidžan na vertikalne kriške, posolite s obe strane i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga isperite kriše i osušite ubrusom.
- Prebacite kriške na veliki pleh obložen pleh papirom. Pecite 15 minuta, dok kriške ne porumene. Izvadite iz rerne.
- Pripremite bešamel: Beli luk, indijski orah i biljnu pavlaku sipajte u procesor i blendajte dok ne dobijete ujednačenu masu.
- Pripremite sos sa sočivom: Na maslinovom ulju izdinstajte iseckani crni luk, sočivo i paradajz pelat. Začinite solju, biberom i origanom i ostavite da se krčka, otklopljeno, petnaestak minuta.
- U blago nauljenu manju tepsiju (npr. dimenzija 20 x 30 cm) poređajte polovinu kriški patlidžana. Preko njih prelijte sos sa sočivom. Odozgo poređajte drugi deo kriški patlidžana pa sve zalijte bešamelom.
- Pecite 15- 20 minuta, dok se ne uhvati zlatna korica.
- Poslužite toplo uz sezonsku salatu.
View this post on Instagram