#štazavečeru: Grilovani kukuruz sa susamom

by | avgust 5, 2021
grilovani kukuruz sa susamom

Grilovani kukuruz sa susamom zvuči kao veoma slastan izbor za današnju večeru, zar ne? 

Iako ga skoro svakodnevno koristimo, da li u prvobitnoj formi, formi brašna ili kao grickalicu, retko ko zna koliko je kukuruz zapravo zdrav. Ovo povrće je prepuno vlakana te sprečava zatvor i normalizuje rad organa za varenje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @sungryul_pyungchangdong

Uz to, pomaže pri gubitku viška kilograma. Kukuruz štiti srce i umanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.Budući da je bogat  izvor beta-karotena,ovo povrće povoljno utiče na zdravlje kože i očiju.

Kukuruz takođe pruža nađem telu neophodne esencijalne minerale poput cinka, magnezijuma, bakra i mangana. Uz to, prepun je vitamin iz grupe B, koji povoljno deluju na ceo organizam.

Članak se nastavlja posle reklama

Corn also provides our bodies with essential minerals such as zinc, magnesium, copper, iron and .

Ponudili smo vam sasvim dovoljno razloga da konzumirate kukuruz što više, a u nastavku vam prenosimo jedan ukusan recept, idealan za večernji obrok.

Grilovani kukuruz sa susamom

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

4 kukuruza
2 kašike ulja od susama
1/2 kašike svežeg, naribanog đumbira
1/2 iseckane ljute papričice
2 kašike svežeg korijandera
1 kašika prženog susama
So, biber po ukusu

Isprobajte i… Grilovani patlidžan s belim mesom

Način pripreme:

Članak se nastavlja posle reklama

  1. Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi. Izgrilujte kukuruz, povremeno ga okrećući, sve dok ne omekša. (Oko 20 minuta).
  2. Za to vreme, pomešajte ulje susama, đumbir, ljutu papričicu i korijander i začinite po ukusu.
  3. Prebacite kukuruz u tanjir i prelijte dresingom. Dodajte proprženi susam i „uvaljajte“ kukuruz. Poslužite uz sezonsku salatu.

Prijatno!

 

Kako se čuva kukuruz?

Kao što znamo, kukuruz može da se kuva, pari, griluje, peče u rerni ili u mikrotalasnoj. Može da se konzumira sam, ili da bude deo salata, jela i čorbi.

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolje je odmah po kupovini skuvati svež kukuruz, ali to nije uvek praktično. Stoga je savet da čim dođete kući, kukuruz stavite u frižider. Naime, hladna temperatura će usporiti hemijsku reakciju koja utiče na gubitak slatkoće samog kukuruza. Čuvajte ga u plastičnoj posudi bez poklopca ili u plastičnoj kesi. Najbolje je da se pripremi tri dana nakon kupovine. Nakon kuvanja, može se čuvati i do 10 meseci u frižideru.

lepotaizdravlje.rs voltan1/iStock/Getty Images Plus via Getty Images